Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За тиждень стане ясно, хто бреше - США чи Медведчук

Четвер, 17 жовтня 2002, 15:45
Результати перевірки обгрунтованості обвинувачень України у постачанні "Кольчуг" в Ірак, яку проводять експерти американо-британської групи, будуть оприлюднені у Лондоні за 7-10 днів, заявив посол США в Україні Карлос Паскуаль.

У четвер у Києві в інтерв'ю журналістам посол зазначив, що в даний момент комісія ще працює. "Вони зберуть стільки фактів, скільки вони можуть зібрати. У Лондоні після закінчення збору інформації й на її основі буде зроблена доповідь, після чого буде прийняте рішення, чи потрібна ще додаткова інформація", - сказав він, додавши, що необхідно ще 7-10 днів, перш ніж "надійдуть висновки".

Відповідаючи на питання журналістів про заяву народного депутата Юлії Тимошенко про те, що в Україну була завезена установка "Кольчуга" для демонстрації експертам, посол сказав: "Я впевнений, що експерти використають свої професійні знання і досвід, щоб з'ясувати, чи відбулася передача "Кольчуги", чи ні".

Паскуаль також зазначив, що США не сумніваються в автентичності епізоду записів Мельниченка. "Ми не сумніваємося у автентичності записів, які ми аналізували", - сказав посол.

Він нагадав, що декілька днів тому у МЗС України йому була передана нота з результатами української експертизи записів Мельниченка, "взятих з інтернету". "Ми передали цю інформацію МЗС у Вашингтон і скоро отримаємо на неї відповідь", - відзначив Паскуаль.

Як повідомлялося, послу США в Україні була вручена нота з висновками офіційної фонограми, ніби зробленої Мельниченком у липні 2000 року, на основі яких американський Держдепартамент висунув обвинувачення на адресу України в продажу в Ірак радарних систем "Кольчуга".

Згідно з результатами експертизи, фонограми розмов, на які посилається Держдепартамент США, зазнавали змін після первинного запису.

Тим часом голова Державного комітету у справах охорони державного кордону України Микола Литвин заявив, що "юридичних підстав для перетину україно-білоруського кордону з "Кольчугою" немає".

Він пояснив, що для перевезення будь-якого виду зброї з однієї країни в іншу, зокрема, в Україну, необхідна міжурядова угода, ратифікована парламентом, а такої угоди про передачу радарної системи між Україною і Білорусією не було.

Як повідомлялося, з 14 жовтня в Україні 13 експертів американо-британської комісії, які представляють Державний департамент США, міноборони США і Великобританії. Вони розділені на три підгрупи: одна працює у військовій сфері й її "опікає" Управління міжнародної військової співпраці Центру верифікації і військової співпраці Генштабу ВР України, друга - у політичній сфері, контактуючи з адміністрацією президента України, МЗС, Радою національної безпеки і оборони. Третя підгрупа у своєму складі має фахівців, які будуть контактувати з "Укрспецекспортом" й оборонними підприємствами. Очікується, що експерти завершать роботу 19 жовтня.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування