Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Файненшл Таймс: "У Кучми друзі лишилися хіба що в Багдаді"

Понеділок, 21 жовтня 2002, 11:07
Сьогоднішній номер Файненшл таймс рясніє статтями про Україну. Перша з них має назву "На Кучму посилився тиск із вимогами відставки".

"Знову посилився тиск на Леоніда Кучму, українського президента, з вимогою піти у відставку на фоні тривалої критики його правління, а особливо після оприлюднення звинувачень у продажах радарних систем до Іраку", - пише газета.

Файненшл таймс нагадує, що в Україні побувала американо-британська комісія, яка мала визначити, чи насправді відбувся продаж Кольчуг. Письмову доповідь з цього приводу комісія має оприлюднити в Лондоні 27 жовтня.

Часопис ділиться своїми умовиводами: "Файненшл таймс встановила, що цей поки що недоведений продаж відбувався одночасно із намаганням Іраку встановити тісніші зв'язки з Україною та сусідньою Білоруссю. Дипломатичні ініціативи, в тому числі призначення влітку цього року посла в Києві, супроводжувалися зростанням інтересу Іраку до купівлі озброєнь".

Часопис пише, що розмову про можливий продаж Кольчуг записав колишній президентський охоронець, хоча пан Кучма називає записи сфабрикованими. Кучма, пише газета, також обдумує, що відповісти на незвично різкий випад Хав'єра Солани, комісара Євросоюзу з міжнародних відносин, а також на звинувачення, висунуті проти нього в українському суді, та проблеми в парламенті.

Газета пише: "Пана Кучму в парламенті знову закликають до відставки та призначення дострокових виборів. Його непереконлива більшість минулого тижня розвалилася, коли п'ятеро депутатів вийшли з неї на знак протесту проти арешту бізнесмена, як вони твердять, за надуманими звинуваченнями.

Солана, натомість, критикував пана Кучму після зустрічі з ним на конференції у Варшаві минулої середи. Він сказав, що курс, яким зараз іде Україна, не наближає її до Євросоюзу, і цей курс необхідно змінити".

Раніше цього місяця, пише ФТ, Сполучені Штати заявили про "кризу довіри" у стосунках із Україною. Стівен Пайфер, представник держдепартаменту, заявив про наявність у Америки доказів, що українська Кольчуга може бути в Іраку, проте сказав, що Сполучені Штати не готові поки що оприлюднити ці докази.

Наступному матеріалу на цю ж тему присвячено цілу сторінку. Це аналіз довгої історії звинувачень різних українських та білоруських посадовців у нелегальній торгівлі зброєю та роздуми на тему, чи є все-таки в Іраку українські "Кольчуги".

Стаття починається так: "Донецьк, східна Україна: американські та британські експерти з озброєнь прочісують колись секретний завод Топаз, намагаючись з'ясувати, скільки радарів Кольчуга там було вироблено. Представники заводу кажуть, що чотири - три для Ефіопії та одну для домашнього вжитку. Проте Сполучені Штати підозрюють, що їх могли виготовити ще чотири, і саме ці чотири могли потрапити до Іраку".

Ірак, пише Файненшл таймс, протягом останніх трьох років усе більше роздумував про українську та білоруську зброю. Традиційний постачальник зброї Росія взяла курс на дружбу зі Сполученими Штатами і не хотіла б порушувати ембарго ООН на продаж зброї до Іраку - хоча російська зброя все одно туди потрапляє через міжнародних посередників.

Газета пише: "Доказів проти Білорусі та України все більше: записи розмов, нібито зроблених у кабінеті президента Кучми, перехоплені постачання, арешти підозрюваних у торгівлі зброєю, доповіді західних розвідок, а також дипломатичні маневри Багдада, який цього літа призначив до Києва свого першого посла".

Стаття ж, уміщена на інтернет-сторінці Файненшл таймс, розглядає нинішнє становище України та українського президента в світі. Україна, пише ФТ, зазвичай отримує менше міжнародної уваги, ніж заслуговує, проте саме зараз ця увага викликана абсолютно небажаними причинами, а у самого президента Кучми друзі залишилися хіба що в Багдаді.

Українська служба Бі-Бі-Сі

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: