Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зняти Стельмаха - це майже як зняти Кучму

Вівторок, 12 листопада 2002, 17:40
Кінах взявся розгойдувати крісло під главою НБУ Володимиром Стельмахом. Одночасно пішли чутки, що місце звільняється для амбіційного Тігіпка. Однак, виганяючи головного банкіра, пропрезидентські вожді самі не помітили, як… скидають Кучму. Знахабніли до того, що пропонують "гаранту" вимітатися з Банкової!

Президент разом зі своєю більшістю і зі своїм же прем'єром потрапили в пастку своїх власних слів півторарічної давності. 1 червня 2001 року в Мінську перед відкриттям саміту СНД Кучма заявив: "Він буде працювати поки я працюю". Таке рідке благословення Кучма вимовив на адресу Володимира Стельмаха, глави Нацбанку.

Кучма тоді заявив, що знає Стельмаха з 1992 року як "основну тяглову конячку за часів роботи Національного банку". "Більше за все я довіряю це (Нацбанк) Володимиру Стельмаху і знаю, що він на посаді глави Національного банку не зробить дурниць, як це робилося до нього. А ті, хто так уже рветься (на посаду глави НБУ), нехай повчаться у Стельмаха так знати банківську справу, як він, і бути таким відповідальним, як він".

Цими різкими словами Кучма відбив атаку на крісло глави НБУ під час приходу Кінаха в 2001.

Навесні 2002 чутки про відставку за віком 63-річний Стельмах спростовував самостійно. Зі слів банкіра, ще перед призначенням у 2000 він звернув увагу Леоніда Кучми на свій вік. "Але президент сказав: подивися - в Японії, в Штатах працюють 70-літні", - процитував Кучму глава НБУ. "Більше розмов на цю тему не було, і ніяких наступників ніхто не пропонував", - додав Стельмах.

Тепер ситуація повторюється.

Версій – багато. Наприклад, натомившись в пропрезидентській більшості, але не реалізувавши ідею коаліції з "Нашою Україною", Тігіпко вирішив змінити стихію. У Тігіпка давнє і дуже велике бажання самореалізуватися на керівних посадах в країні. Підтримує його в цьому і Віктор Пінчук. Враховуючи, що підступитися до крісла прем'єра нереально, "справжні герої" пішли в обхід.

Однак чи зможе НБУ випустити в світ ще одного рейтингового політика? У Ющенка був суперпроект "гривня". І саме введення національної валюти, а також її стабільність народили перші флюїди великої любові між народом і лідером "Нашої України".

Що може принести "маленькому українцеві" Тігіпко? Ну-у, задачка. Але краще все одно спробувати, ніж варитися у безперспективній каші пропрезидентської більшості, де дух "міні-наполеонів" витає просто у повітрі. Рік 2004 все ближче, а Тігіпку особливо нема чого втрачати - рейтинг аж 1,3%.

З іншого боку, задоволений і прем'єр. Працевлаштувавши Тігіпка, Кінах і конкурента на деякий час займає роботою, і підтримкою може заручитися не тільки "Трудової України", але й самого пана Пінчука. Можливо.

Для есдеків же й інших "яструбів" операція "Тігіпка-у Нацбанк" - добре заслання. Щоб лідер "трудовиків" не плутався під ногами зі своєю ідеєю широкої коаліції.

Взагалі цей проект повинен сподобатися всій пропрезидентській більшості. Знайшовши для Тігіпка таке тепле місце, стає більше крісел, за які можна позмагатися вже не дев'яткою, а вісімкою, тобто без "Трудової України - ПППУ". Не даремно ж всі ледь не одностайно підтримали ідею "Тігіпка-у Нацбанк", але з обмовкою: рішення треба приймати у пакеті.

За схожою хитрою схемою Медведчук працював, коли обирав Литвина спікером парламенту. Тоді "донецького" Геннадія Васильєва зробили першим заступником голови Верховної Ради. Начебто, посада висока, але (на жаль!) абсолютно некорисна. Замість важелів впливу на події у країні "регіони" отримали ілюзію присутності у владі, втративши при цьому право скаржитися Кучмі: ми такі сильні, але у нас так мало крісел. "Донецькі" після цього ще сигнали посилали, що не проти віддати цю посаду Безсмертному на користь висунення Васильєва генеральним прокурором.

Звичайно, голова Нацбанку - це не перший віце-спікер. Але все одно посада за визначенням аполітична. Тому проблема №1 для Тігіпка - як використати її для збільшення рейтингу?

Проблема №2 - це реакція на прихід Тігіпка. Можна прогнозувати невдоволення як у банківському цеху, так і на Заході, з думкою якого глава НБУ зобов'язаний рахуватися.

Банкірам не сподобається, що тепер їх начальником буде а) політик, б) інтриган, в) рівний з ними за капіталом мільйонер, г) людина, яка має свій банк (називається "ТАС"), і перед яким будуть різні спокуси, д) людина, яка давно не працювала за спеціальністю. До того ж, є ще й е) попередника Тігіпка звільнили ні за що.

Заходу також напевно не сподобається: а) тому що така важлива посада як голова Центробанку стає розмінною картою внутрішньополітичних інтриг; б) тому що в Україні їм зараз взагалі нічого не подобається.

Однак ховати Стельмаха і пити шампанське за успіх Тігіпка ще рано. Згідно з Конституцією, для початку його повинен захотіти звільнити Кучма. І направити подання до парламенту. А Верховна Рада - двічі проголосувати. Спершу за зняття Стельмаха, потім за призначення Тігіпка. Навряд чи вони це будуть робити, не домовившись щодо всіх посад в уряді. Що на сьогодні все ще дуже сумнівно.




Читайте також:

Стельмах не має наміру йти з посади глави НБУ, бо не відчуває слабкості

ТІГІПКО МОЖЕ СТАТИ ГЛАВОЮ НБУ, підтверджує постпред Кучми

Зміна голови Нацбанку ще не зміна уряду - Медведчук

Банкіри і деякі депутати заступаються за голову НБУ Стельмаха

Голову НБУ Стельмаха Кінах прямо не чіпає

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування