Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові менеджери "Кучмагейту"

Вівторок, 19 листопада 2002, 18:53
Схоже, у "Кучмагейту" з'явилися нові криз-менеджери. В вівторок, на прес-конференції в Києві британський експерт Пітер Френч, назвав компанію, що замовила його послуги.

Новий учасник скандалу – нью-йоркська Arkin Group. Френч говорить, що ця фірма -"щось на зразок Кролла". Як вдалося з'ясувати УП, сферою спеціалізації Arkin Group є міжнародний криз-менеджмент.

Голова міжнародної асоціації судової фонетики британець Пітер Френч з'явився в медіа-просторі України наприкінці жовтня нинішнього року. Спочатку, завдяки зусиллям газети "2000", а потім декількох телеканалів народу України Френч був представлений як спростовувач експертних висновків американців із приводу автентичності записів Мельниченка. Насправді ж британець, проаналізувавши тільки висновки Брюса Кеніга, заявив, що виходячи зі змісту звітів Бек-Тек, він вважає, що не можна робити 100% висновків про те, що записи, надані для експертизи, не монтувалися. Нічого конкретного про самі записи, ні тим більше про висновки ФБР, якими користувався Мін'юст США, Френч сказати не міг.

Месседж, виданий вітчизняними ЗМІ, у результаті виявився трохи плутаним: для більшої "правдоподібності" висновки Френча підвели під ефбеерівську експертизу уривка про "Кольчуги". У результаті цього, ймовірно, повинна була бути досягнута основна мета авторів "інформаційного випаду" – остаточно утвердити глядача у думці – ніяким американським експертизам вірити не можна.

Однак на цьому справа не скінчилася: після того, як Френча в Британії провідали один за іншим кілька українських видань, ICTV вирішило привести експерта в Україну для участі у своєму новому спецпроекті. А саме: у вівторок Дмитро Кисельов відправився в черговий похід за правдою й організував круглий стіл, присвячений технічним аспектам записів екс-майора. За словами ведучого, мета передачі – "не політична", головне – "встановити істину, об'єднати дослідників з різних країн і звірити методики". Характер ефіру ICTV легко було передбачати, з огляду на попередні "включення" Френча в "Кучмагейт".

Але перед ефіром британця вирішили показати іншим журналістам. У житті Френч виявився досить товариською людиною і розповів кілька цікавих подробиць про природу своїх досліджень.

Так, нарешті, була розкрита таємниця "замовника" експертизи Пітера Френча. Після появи британця на сторінках 2000 УП висувала гіпотезу, що звернутися за послугами до експерта могла сама газета. Цю ж версію підтвердив телеканал "Інтер": "він проводив своє власне дослідження на замовлення газети "2000".

Однак насправді все виявилося не так. Відповідаючи на питання журналістів, Френч розповів, що в даному випадку замовником його послуг виступає американська компанія Arkin Group. За словами британця, "це щось на зразок Кролл", приватне детективне агентство.

Основне завдання Френча полягало в необхідності проаналізувати ті самі фрагменти, що аналізував Брюс Кеніг з Бек-Тек. "Але я відразу зіштовхнувся з проблемою", говорить він. У звітах не було посилань на зміст фрагментів, що досліджувалися, а самі фрагменти записів Кеніг іменував за допомогою ряду цифр, тому точно встановити, що саме досліджував американський експерт не видавалося можливим.

"Оскільки ми не могли точно встановити, які саме фрагменти мав на увазі Кеніг, мене попросили проаналізувати й прокоментувати його висновки. Що я й зробив", говорить Френч.

На питання про терміни виконання своєї роботи британець чесно сказав, що перед ним поставили "нереалістичну задачу – на вчора". Крім того, за словами Френча, від нього не вимагали якихось конкретних висновків, інакше він не взявся б за цю роботу.

Коротенько нагадаємо основні висновки Френча. Основна його теза – відсутність слідів монтажу цифрового запису ще не є доказом того, що її не монтували. "Якщо монтаж був зроблений погано, тоді можна знайти його сліди. Іноді можна бути упевненим, що запис монтувався", говорить він. Але не існує зворотного правила. "Сьогодні дуже легко змонтувати запис так, що монтаж буде невидимий", тому навіть при використанні найсучаснішого технічного інструментарію буває неможливо знайти сліди монтажу. Підсумок – "не можна робити висновки, що цей запис не піддавався редагуванню", говорить Френч.

За словами британця, експертиза аудіозаписів звичайно містить у собі три етапи. Перший – "критичне прослуховування", передбачає, що експерт кілька разів прослухує сумнівний фрагмент, відшукуючи різкі паузи, обриви слів і речень, порушення в інтонації. "Критично важливим" на цьому етапі є те, що слухачем має бути фахівець з фонетики, носій цієї мови, тобто росіянин чи українець. Саме відсутністю згадки про таку експертизу "на слух" і докоряє Кенігу Френч.

Другий тест – акустичний, проводиться на комп'ютері. Запис піддається рядові процедур, серед яких – спектрограми і под. Третій тест – магнітооптичний, використовується для магнітних стрічок. Оскільки записи Мельниченка зроду-віку мали цифрову природу, ця методика в даному випадку не проходить, визнає Френч.

Говорячи про висновки ФБР, експерт сказав, у цьому відомстві звичайно "використовують методи, що я описав". Однак відзначив, що йому невідомо, чи залучалися до експертизи американців "філологи-носії російської або української мови".

Про самі записи Мельниченка Френч судити не береться: "У мене немає думки з цього приводу: щоб провести експертизу належним чином, я б попросив оригінальний чіп і записуючий пристрій" (Кореспондентові УП Френч пояснив, що насправді він фахівець не тільки з фонетики, але "велика кількість наших робіт стосується аудіо-інженерних питань").

Але повернемося до Arkin Group. Хто ці люди, що поставили перед Френчем задачу "на вчора"? Як нам вдалося з'ясувати, компанія була заснована в 2000 році адвокатом Стенлі Аркіном (Stanley S. Arkin) разом із Джеком Девайном (Jack Devine), 32 роки пропрацювали в ЦРУ.
Arkin Group спеціалізується в міжнародному криз-менеджменті, стратегічних розслідуваннях і рішеннях бізнес-проблем. За словами Стенлі Аркіна, для його компанії збір інформації та її аналіз став "мистецтвом".

Другий батько-засновник фірми (і її президент) – Джек Девайн - розвідник з дуже великим досвідом роботи. Остання його посада в ЦРУ – виконавчий директор операцій ЦРУ за кордоном. У свій час він був шефом латиноамериканського бюро ЦРУ, очолював підрозділ управління по боротьбі з наркотиками. Девайн працював в Англії, Аргентині, Венесуелі, Мексиці тощо. У його послужному списку є й Афганістан: у 80-их він очолював Афганську групу ЦРУ, що "успішно" протистояла Радянському вторгненню в регіон. Як відзначається в його біографічній довідці, за час роботи в ЦРУ брав участь в організації, плануванні і виконанні незліченної кількості секретних проектів практично в усіх сферах розвідки, включаючи аналітику, операції, технологічні розробки і керування операціями.

УП спробувала зв'язатися з нью-йоркським офісом Arkin Group, однак на момент написання статті відповіді ми поки не отримали.

Хто замовив черговій американській компанії розкручування "Кучмагейту" – поки невідомо. Будемо сподіватися, що тільки поки що.

P.S. В інтерв'ю ICTV головред "2000" Сергій Кічігин повідомив, що експертизу Френчеві замовляла все-таки газета через якусь англійську юридичну компанію. З іншого боку, Пітер Френч судячи з ефіру в передачі Кисельова відмовлявся грати в ігри ведучого, і назвав інтерпретацію своєї позиції в українських ЗМІ "вибірковою"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування