Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нахабство переможе навіть НАТО

Субота, 23 листопада 2002, 14:32
Факт відвідин українським президентом саміту НАТО у Празі цими днями вразив оглядачів західноєвропейських видань. Кілька статей, присвячених цій темі, розмістило у суботу на своїх сторінках німецьке видання Berliner Zeitung.

Беттіна Вестрінг з Berliner Zeitung, повідомляючи про високе зібрання Альянсу у Празі, у статті "Поруч з Кучмою Буш сидіти не хотів" (Neben Kutschma mochte Bush nicht sitzen), зокрема, зазначила:

"Цей гість не хотів відчувати себе "поза грою". Леонід Кучма, президент України, домігся участі у саміті НАТО у Празі, хоча Альянс заявляв про небажаність його присутності у зв’язку з підозрами у можливому продажу зброї до Іраку. Вже у четвер Кучмі вдалося потрапити на гала-обід для 45 президентів та глав урядів. Ніби так і треба, Кучма взяв участь у засіданні Ради євроатлантичного партнерства. Але там його очікувала неприємна несподіванка. НАТО не могло виставити непроханого гостя, але швидко змінило розташування учасників за столом…

З цієї делікатної ситуації НАТО змогло вийти лише за допомогою семантичної мудрості. Відділ протоколу відразу ж ухвалив рішення розташувати гостей не за англійським алфавітом, а за французьким… Кучма опинився на безпечній відстані від Буша та Блера. "Що за розумний хід", - зрадів цьому один з представників НАТО й додав: "Французька й справді мова дипломатів".

Кучмі ж, навпаки, таке розташування не сподобалося зовсім: з похмурим обличчям український автократ відбував з саміту, останній раз запевняючи НАТО у своїй невинності…"

У рубриці "Коментар" Герольд Бюхнер, оглядач Berliner Zeitung, у статті "Нахабство переможе також НАТО" (Frechheit siegt auch gegen die Nato) продовжує тему відвідин Праги українським президентом:

"Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон запевнив на саміті у Празі, що НАТО закріплюватиме спільні цінності. Наскільки мало означають ці слова, Альянс довів наприкінці зустрічі. США та їхні партнери закидали українському президентові Леоніду Кучмі наміри несанкціонованого Об’єднаними Націями продажу Іракові радарних систем раннього виявлення. Через таку очевидну безцеремонність вони практично скасували запрошення українського президента на засідання Ради євроатлантичного партнерства. Проте Кучма проігнорував цей факт, та, ніби нічого не сталося, прибув до НАТО у Прагу.

…Проти зухвальства одного єдиного чоловіка наймогутніший воєнний союз світу виявився безсилим. Варто також нагадати, через що ж Кучма набув статус вигнанця? Персоною нон ґрата Кучма став не через систематичне нехтування демократичними принципами в Україні або небажання звільнити управління та економіку у країні від корупції. Внутрішніми негараздами своїх членів та друзів Альянс ніколи особливо не цікавився… Ураженим Альянс відчуває себе лише тоді, коли посягають на його військові інтереси".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування