Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про міцну дружбу Іраку й України

Четвер, 16 січня 2003, 16:32
У четвер на прес-конференції у Києві посол Іраку в Україні Мусхер Аль-Дурі заявив, що американці... можуть "знайти" в Іраку і "Кольчуги", і понтонні мости. Іронія посла зрозуміла – у переддень воєнної операції у Перській затоці Багдад чекає від Вашингтона, що полює, на думку іракців, за їхньою нафтою, будь-якої провокації. "Я думаю, наші українські друзі розуміють, чому США зараз піднімають це питання", заявив дипломат у відповідь на прохання українських журналістів прокоментувати нові обвинувачення на адресу України, висунуті минулого тижня.

Останні кілька днів іракська тема знову вийшла на перший план. У середу відносини України й Іраку обговорювалися в прес-клубі українського МЗСу, в четвер жваву прес-конференцію зібрав посол Іраку. А післязавтра в близькосхідне турне відправляється і сам український президент, який серед інших тем готується обговорювати й можливості мирного врегулювання іракської кризи, незважаючи на те, що Україна сама по собі усе ще знаходиться в центрі власного "іракгейту".

Утім, схоже, що війни США з Іраком не уникнути – причому вже протягом найближчого місяця. Америка відкрито нарощує свою присутність на Близькому Сході, й днями Джордж Буш прямо повідомив журналістам, що він "утомився від ігор і вивертів" Саддама Хуссейна, в якого практично минув час, відведений йому США на роззброєння.

Україна ж потрапила в орбіту американо-іракського протистояння навесні минулого року завдяки "кольчужному скандалові". Останнім епізодом українського "іракгейту" стали обвинувачення, озвучені анонімним американським чиновником на сторінках Times. Нагадаємо, що мова йшла про постачання в Ірак понтонних мостів й іншого військового устаткування. Крім того, з'явилася інформація, що в країну-парію українська техніка могла потрапити через Сирію.

Спілкуючись з українськими журналістами, посол Аль-Дурі досить неохоче говорив про скандал, що зв'язав наші країни, відбиваючись загальними фразами на зразок "наші українські друзі розуміють, чому США мусують цю тему в Україні" або "приїжджайте, і самі побачите". Однак, зрештою, він все ж чітко сказав, що ні "Кольчуг", ні понтонних мостів в Іраку немає. Хоча, за його словами, знайти їх американці можуть.

На думку дипломата, Вашингтон розкручує скандал із незаконними постачаннями, виходячи із власних інтересів, як в Іраку, так і в Україні. І якщо в тім, що стосується Іраку, мова йде про контроль над нафтою, то у випадку нашої країни США цікавлять її "стратегічне місце, а також її дуже великі ресурси або потенціал", вважає посол.

Під час зустрічі з журналістами посол Аль-Дурі багато разів підкреслював мирні настрої своєї країни, що практично нічого не може протиставити американській пропагандистській машині. "Той, хто любить війну, - не є нормальною людиною", поділився дипломат своєю думкою з присутніми.

Ще один лейтмотив прес-конференції – зміцнення україно-іракських відносин. Як і колись, Ірак упадає всією душею коло українських фахівців і чекає на своєму ринку українських виробників. Більш того, як сказав посол, Багдад, у принципі, "готовий прийняти з державним візитом" Леоніда Кучму, до якого, зважаючи на все, взагалі в Іраку ставляться досить прихильно. Цікавий напрямок для українського президента, практично ізольованого від західного світу, не чи так?

Утім, під час найближчої поїздки Кучми на Близький Схід відвідання Багдада не передбачається. Нагадаємо, що з 18 по 22 січня гарант побуває в Саудівській Аравії, ОАЕ, Бахрейні та Кувейті. Як повідомили в середу в МЗСі, крім питань арабських інвестицій в українську економіку й збільшення продажів української зброї перерахованим вище країнам, Кучма докладе зусиль і для мирного врегулювання іракської кризи.

Сьогодні дружба Іраку з Україною оцінюється в досить скромні 300 млн. доларів щорічного товарообігу між нашими країнами. Україна не є найбільшим партнером Іраку – для порівняння в Росії ця цифра складає 4 мільярди доларів, у Сирії – 2 млрд., у Туреччини - 1,5 млрд.

Що крім прорекламованих на увесь світ "Кольчуг" і мостів може цікавити іракських покупців? Як розповів у середу начальник 6-го територіального управління Міністерства закордонних справ Олександр Шевченко, мова йде про металоконструкції (от тільки які?), труби і продовольчі товари.

На думку іракського посла, нинішніх 300 мільйонів товарообігу - "не максимальна сума, що ми бажаємо". Недостатність взаємин України й Іраку в середу підкреслювали й українські дипломати. Однак навіть при бажанні обох сторін розвивати економічні контакти, війна може внести свої корективи в реальний стан речей.

Так, наприклад, війна може призвести до призупинення декількох контрактів українських компаній з Іраком, а в грошовому еквіваленті збитки протягом найближчих декількох років можуть скласти 150-200 мільйонів доларів. На думку аналітика фонду "Євразія" Андрія Єрмолаєва, у результаті операції Ірак очікує державна реформа, внаслідок якої постраждають і українські інтереси. "Ми більше втратимо, ніж одержимо", цитує експерта Радіо Свобода.

Можуть на Україні позначитися, щоправда, скоріше опосередковано, і зміни цін на нафту, прогнозовані у зв'язку з війною проти Іраку. На думку Михайла Гончара, віце-президента фонду "Стратегія-1", Росія буде відслідковувати кон'юнктуру на цьому ринку, що може позначитися на вартості нафти, увезеної в Україну. Зокрема, якщо барель нафти буде коштувати менше 18 доларів, нафтовидобуток стане нерентабельним, і отже, Росія може спробувати вирішити проблему збитків в енергетичній області за рахунок України.

Крім того, як відзначає Радіо Свобода, у результаті війни на Близькому Сході перед Україною може встати ще одна дилема. Теоретично, Сполученим Штатам може знадобитися дозвіл на використання повітряного простору України для потреб армії, дислокованої у Перській затоці. Українській владі – президентові і парламенту – доведеться вирішувати: або підтримувати антиіракську кампанію і "ставити жирний хрест" на відносинах із нинішнім Багдадом, або ігнорувати прохання американців, що може ще більше понизити градус україно-американських відносин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...