Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські журналісти приїхали збурювати ПАРЄ

Понеділок, 27 січня 2003, 09:51
Наголосити на проблемах цензури та свободи слова в Україні в ході Парламентської Асамблеї Ради Європи планує група українських журналістів та експертів, яка приїхала у понеділок до Страсбургу.

Як повідомив "Українській правді" лідер Київської незалежної медіа-профспілки Андрій Шевченко, ця група планує ряд заходів у ході доповіді ПАРЄ щодо загальної ситуації зі свободою слова в Європі.

"Слухання в Україні показали, що не лише депутати, а й самі журналісти стурбовані цензурою в Україні. Ми хочемо, щоб на ПАРЄ поруч із точкою зору офіційної делегації Верховної Ради в ПАРЄ пролунала також позиція журналістів", - зазначив Микола Томенко.

Серед іншого українські представники мають зустрітися з доповідачем ПАРЄ по свободі слова в Європі Тутті Ізогокана-Азунма, доповідачами моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен та Ринатою Вольвенд, експертом ПАРЄ по справі Гонгадзе Гансом Християном Крюгером, керівниками департаменту моніторингу та відділу стратегічного планування Асамблеї.

У вівторок має відбутися спільна прес-конференція Миколи Томенка, Мирослави Гонгадзе, Ханне Северінсен та Ринати Вольвенд.

До групи українських журналістів також входить Андрій Шевченко та Алла Лазарєва, директор Інституту масової інформації.

А тим часом, як повідомляє Німецька хвиля, депутати ПАРЄ висловили стурбованість станом свободи слова в Україні. Фінський депутат Тутті Ізогокана-Азунма у своєму виступі зазначила, що насилля над журналістами зросло в деяких європейських країнах, зокрема в Україні та Росії. Парламентарій нагадує, що з 1998 року в Україні за таємничих обставин загинуло 11 журналістів, а 48 журналістів отримали серйозні поранення внаслідок нападів.

У доповіді також відзначено, що серед цих постраждалих більшість займалася розслідуванням корупції в міліції, прокуратурі та в органах місцевої й державної влади. Депутат також уважає неприпустимим, що у розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе досі немає суттєвого прогресу.

Фінський парламентарій також зазначає, що українське державне телерадіомовлення досі не стало громадсько-правовим.

Єдиним покращенням у галузі мас-медіа депутат вважає те, що дещо знизилися суми позовів, які подаються проти преси за звинуваченням у наклепі. За висновками парламентарія Ради Європи, ситуація зі свободою слова є особливо тривожною в більшості країн СНД - окрім України, це Росія, Білорусь, Молдова й Азербайджан. Депутат від Фінляндії пише, що в цих країнах насилля над журналістами стало звичайною практикою.

УП, Страсбург


Поїздка журналістів до Страсбургу організована за підтримки Фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:56
Сили РФ роблять висновки, але ГУР вигадує нові способи уразити російські судна
11:47
Корупція в США та путінська Росія. Оголосили переможців Пулітцерівської премії-2024
11:33
Ринку праці бракує рук, середня зарплата не росте: хто потрібен і скільки платять
11:33
Угорщина побачила "позитивні ознаки" у переговорах з Україною щодо прав меншин
11:32
"Правильно було б не відвідувати": Боррель дав пораду державам ЄС щодо "інавгурації" Путіна
11:30
футболЯрмоленко не планує завершувати кар’єру після Євро-2024
11:21
"Автомагістраль-Південь" завершила будівництво магістрального до Кривого Рогу
11:16
Які документи потрібні для проходження медико-соціальної експертизи? Уряд визначив перелік
11:15
Перший запуск пілотованого корабля Starliner від Boeing відклали через проблеми з носієм
11:14
фотоПісля зниження води Тиса відкриває страшні знахідки: за добу виявили трьох потопельців
Усі новини...
Реклама: