Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На саміті Путін знову буде вмовляти Кучму вступити до ЄврАзЕС?

Понеділок, 27 січня 2003, 14:12
Не виключено, що на зустрічі Володимира Путіна і Леоніда Кучми може бути піднято питання про повноцінний вступ до ЄврАзЕС України, яка має статус спостерігача у цій регіональній організації.

Про це РІА "Новості" повідомили джерела у Кремлі. Москва, за словами джерела, "давно переконує Київ у тому, що у середньостроковому і довгостроковому плані вступ України до ЄврАзЕС, в якому створюється зона вільної торгівлі, буде означати для останньої реальний приріст товарообігу і підвищення завантаження бази, яка обкладається податком, передусім машинобудівних підприємств".

Зазначивши, що економічні аргументи за вступ України до ЄврАзЕС - "бездоганні", джерела визнали, що гальмом повноцінного приєднання України до цієї регіональної організації є певні представники української політичної еліти. Надмірно політизуючи це питання, вони "бояться бути запідозреними і звинуваченими у спробі поставити під сумнів незалежність України", відзначили джерела.

Президенти Росії й України, можливо, також піднімуть питання про газовий консорціум, робота зі створення якого просувається.

Крім того, не виключено, що мова зайде і про координацію дій Росії й України щодо вступу до СОТ, а також про введені відносно України санкції FATF. Зі слів джерел, Москва готова поділитися з Києвом своїм досвідом, який привів до виключення Росії з "чорних списків" цієї організації.

Разом з тим "Независимая газета" стверджує, що у ході саміту "інших економічних тем (крім визначення правил взаємодії російських й українських підприємств, які раніше працювали в єдиному економічному комплексі - УП) підніматися не буде". Видання також цитує кремлівське джерело, зі слів якого "ми вже давно сказали Кучмі, що це буде означати приріст товарообігу". Однак "вступ до ЄврАзЕС частиною економічної еліти України сприймається політично", відзначає російський ЗМІ.

"Независимая газета" приводить слова керівника Центру політичної кон'юнктури Валерія Федорова, який вважає, що "прозахідно налаштовані політики й економісти розраховують, що після зміни влади Україна отримає шанс інтегруватися до європейського економічного співтовариства". "Хоч, на мій погляд, такі розрахунки безпідставні", - стверджує політолог. Склад російської делегації показує, що за кадром київських переговорів залишиться й інше принципове питання у взаємовідносинах двох країн - створення газового консорціуму", пише "Независимая газета".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування