Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий голова Ради СНД обіцяє зайнятися розподілом праці між країнами співтовариства

Середа, 29 січня 2003, 16:56
Спільні послідовні зусилля країн СНД, направлені на формування повномасштабної зони вільної торгівлі Співдружності дозволить прискорити рух до єдиного економічного простору, вважає президент України Леонід Кучма. Про це він заявив, виступаючи на саміті СНД у середу у Києві.

З його слів, для Європейського Союзу "такий простір давно став реальністю". "Про єдиний економічний простір тривають розмови вже багато років, але, як кажуть, віз і нині там. Ці розмови можуть продовжуватися ще скільки завгодно часу, але для мене очевидне інше: якщо ми дійсно не хочемо бути відкинутими на узбіччя світових процесів - ми зобов'язані зробити все, щоб зона вільної торгівлі почала діяти якнайшвидше", - сказав український президент.


Кучма нагадав, що на саміті у Кишиневі у жовтні 2002 року українська сторона внесла п'ять конкретних пропозицій, направлених на найшвидше і остаточне формування зони вільної торгівлі. З його слів, "у тому числі, пропонується завершити її правове оформлення на черговому саміті в Україні", - сказав Кучма.

Росія теж начебто висловлюється за створення зони вільної торгівлі. Однак, як зазначив російський президент, Росія готова до створення такої зони тільки за умови вилучення з торгівлі енергоносіїв.

Наступним етапом, за словами Кучми, повинно стати підвищення ефективності використання виробничого потенціалу і ресурсів всіх країн-учасниць Співдружності. "Для розвитку виробничої кооперації у нинішніх ринкових умовах ключового значення набуває створення транснаціональних корпорацій. Прийшов час подумати, які важелі державного регулювання ми повинні синхронно задіяти, щоб такі корпорації стали активно створюватися на просторі СНД", - відзначив Кучма.

Необхідно також, на його думку, "у найкоротші терміни вирішити організаційно-правові питання, пов'язані зі статусом транснаціональних корпорацій і механізмами їх функціонування у СНД".

Серед пріоритетів діяльності Співдружності український лідер також назвав розвиток паливно-енергетичного комплексу. "Зараз ми всі розуміємо: є необхідність виробити й ухвалити узгоджені рішення в області енергетичної безпеки наших держав, розвивати національні паливно-енергетичні комплекси з урахуванням критеріїв стійкого розвитку. Особливо - беручи до уваги виклики, пов'язані з інтеграцією у світову економіку", - сказав Кучма.

У зв'язку з цим, на його думку, заслуговує підтримки "ініціатива створення міждержавного координуючого органу в області ПЕК - Паливно-Енергетичної Ради СНД.

Також, на думку Кучми, "спільних рішень вимагає і проблема створення спільного продовольчого ринку", першим конкретним кроком у рішенні якої може стати створення системи оптових продовольчих ринків.

Кучма зазначив, що нинішня зустріч є логічним продовженням "грунтовного діалогу, що відбувся на саміті у Кишиневі у жовтні 2002 року". "І точно так само, як і Кишинівський саміт - наша сьогоднішня зустріч свідчить: всі без винятку держави-учасниці СНД не задоволені загальним станом багатосторонньої економічної взаємодії - він явно не відповідає потенціалу Співдружності", - підкреслив український президент.

Зі слів Кучми, за роки існування СНД "було підписано безліч угод". "Як зараз вже зрозуміло всім - часто це були угоди - з сумнівним, скажімо так, ступенем ефективності", - сказав він.

Глава української держави підкреслив, що "концепція відтворення економічного простору на основі господарських зв'язків колишнього СРСР довела свою неспроможність".

Разом з тим, Кучма підкреслив, що з оптимізмом дивиться на перспективи Співдружності. "В основі нашої співпраці лежать об'єктивні загальносвітові тенденції глобалізації, у тому числі на регіональному і субрегіональному рівні. Але оптимізм буде виправданим лише у тому випадку, якщо ми зуміємо, нарешті, перейти від слів і лозунгів до узгодженого рішення конкретних задач", - резюмував український президент.

Повний текст виступу Кучми розміщено на офіційному сайті президента України: www.president.gov.ua.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харків
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: