Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Financial Times: з Україною поговорять про вступ до ЄС через 10 років

П'ятниця, 3 січня 2003, 14:10
Питання про членство України в Європейському Союзі може обговорюватися тільки через 10-15 років, говориться в редакційному коментарі британської газети Financial Times.

Коментуючи результати недавнього саміту ЄС у Копенгагені, автори статті припустили ймовірність запрошення вступити в Євросоюз 10 новим державам у 2004 році, можливе приєднання Румунії і Болгарії в 2007, а також "цьогомоментне" рішення почати переговори про членство з Туреччиною, - це ще "не кінець історії".

"У ЄС є незакінчені справи на сході – колишня Югославія і три країни на східних землях: Бєларусь, Україна і Молдова", пише видання. "Ці країни не можна ігнорувати, оскільки рівень їхньої нестабільності, бідності і злочинності впливає на весь континент".

Газета нагадує, що на відміну від Балканських країн, ЄС не обіцяв можливого членства республікам колишнього Радянського Союзу. "Основна проблема полягає в тому, що всі три президенти цих держав – Олександр Лукашенко, Бєларусь, Леонід Кучма, Україна, і комуніст Володимир Воронін, Молдова, - схоже не поділяють віру ЄС у демократію і відкриті ринки".

На думку Finacial Times, таке твердження не стосується громадян цих країн. "Головний іспит (для ЄС – УП) – підтримувати устремління цих людей, не надаючи підтримки їхнім владним лідерам", пише газета. "Відповідь така – кредити для дрібного бізнесу і допомога неурядовим організаціям, незалежним медіа й освітнім поїздкам. При супутньому вітрі така підтримка може допомогти розвиткові справжніх демократій".

"Дебати на тему членства в ЄС цих трьох держав повинні бути відкладені на майбутнє", говориться в статті. На думку видання, нинішнє "меню розширення" ЄС поки не залишає місця "апетитові" на нову хвилю. "Однак можливість членства виключати не можна", пише газета, "через 10-15 років, коли ЄС успішно інкорпорує Балтійські країни, Центральна і Південно-Східна Європа буде готова обговорювати Україну, так само, як і Туреччину".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування