Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Зелені" та есдеки – ідеали молоді

Субота, 1 лютого 2003, 15:28
Наступним президентом України стане чоловік, професійний політик, близько 40 років, "зелений" або соціал-демократ. Проте такий прогноз справдиться, якщо на виборі піде молодь.

На початку XXI століття молода людина 48-мільйонної країни більше за всіх недовіряє керівним державним інституціям, головним чином Верховній Раді, президенту, його адміністрації, а також політичним партіям. Проте молоді люди вважають, що держава має піклуватися про всіх своїх громадян, забезпечуючи їм існування. Найзначущим для молоді в Україні є право на роботу, освіту та житло.

На думку молодшого покоління, у зовнішньополітичній сфері Україна повинна орієнтуватися на країни Європи та водночас на Росію. Кожен десятий молодий українець хотів б назавжди поїхати з України.

Такі неоднозначні дані соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології у межах проекту "Перше вільне покоління в Україні - хто вони?". Вільним поколінням були визначенні молоді люди віком від 15 до 34 років.

Молодь і політика

Згідно з даними опитування, 87,8% опитаної молоді цікавляться політикою нижче середнього рівня, і тільки 11,8% молодих громадян знають, що теперішній прем'єр-міністр в Україні Віктор Янукович, а попереднім був Анатолій Кінах.

Серед політичних напрямів найбільш близькі сучасній українській молоді насамперед екологічний та природоохоронний (22,5%), соціал-демократичний (19,5%) та націонал-демократичний (11,0%). Найменше молоді серед прихильників соціалістичної ідеології (1,3%). Однак слід зазначити, що 31,2% молодих людей взагалі не змогли визначитися зі своїми пріоритетами.

В уявленні молоді також вимальовується образ майбутнього президента:
чоловік (50%),
близько 40 років (45%),
політичний діяч (40%).

А от п'ять головних рис, які, на думку молоді, повинен мати професійний політик:
чесність – 48,5%;
досвід - 48%;
організаторські здібності - 45%;
професіоналізм - 43%;
інтелект - 43.0%.

Як бачимо, поступаються за значущістю такі риси, як рішучість (31%), зв'язки (21%), патріотизм (21%), твердість (21%), гарна літературна мова (19%). Значно менш важливі в уявленнях молоді - підприємливість (16%), інтелігентність (15%), гнучкість (8%).

Попри домінуюче небажання долучатися до політики, молоді люди досить добре уявляють собі ті шляхи, якими вони можуть вийти на політичну арену. І ці уявлення загалом реалістичні: 43% будуть брати участь у діяльності якої-небудь політичної партії чи громадської організації, а кожен четвертий шукатиме підтримки когось із підприємців, обслуговуючи його інтереси.

Молодь і влада

 
 
Частка охочих залишити країну назавжди помітно переважає серед молодих людей віком 25-34 років - 13,6%. Молодь же до 24 років хоче залишити Україну на якийсь час (48%.)

Серед молодших громадян меншим є рівень зневіри у можливостях кар'єрного росту в Україні. Мало того, навчання або робота за кордоном сприятимуть підвищенню індивідуальної конкурентоздатності на ринку праці.

Не дивлячись на молодий вік, 58,5% довелося особисто відчути на собі корупцію та хабарництво у кабінетах влади, (1,7% молоді випадки корупції трапляються постійно). Водночас доволі багато – 38,7% – відповіли, що не стикалися з такими випадками.

На думку 62,7% опитаної молоді держава повинна турбуватися про всіх своїх громадян, забезпечувати їм пристойний рівень існування.

Молодь і гроші

Цікаві цифри середнього особистого доходу молодої людини за місяць. Для більш ніж половини його величина менше 300 гривень, кожен п'ятий має дохід від 400 до 600 гривень, кожен десятий – від 600 до 1000 гривень. Є і такі, що тримають в кармані і понад 1000 гривень – 3% опитаних.

Проте за доволі скромного рівня доходу 20% опитаних зазначили, що мають у власному користуванні автомобіль, 15% користуються мобільним телефоном, 10% мають персональний комп'ютер.

Така "невідповідність" скоріше пов'язана з тим, що більшість молоді (62%) живе разом із батьками. Проте помітна частина молодих людей заробляє стільки ж (10%) або навіть більше (32%), ніж їхні батьки. В будь-якому разі, молоді здебільшого не властиве позиціювання себе в групі злиденних.

Проте, не дивлячись на численні проблеми, "повністю та скоріше задоволених" своїм життям серед молоді 47%. Їх трохи менше, ніж "скоріше або зовсім незадоволених" – 51%.

Рівень задоволеності практично прямо пов'язаний з оцінкою свого матеріального стану. Хоча видно, що не завжди молодь із меншими статками вважає себе незадоволеною.

Опитування молоді було проведено у листопаді 2002 року Фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології у межах проекту "Перше вільне покоління в Україні - хто вони?". Всього було опитано 519 молодих людей віком від 16 до 34 років включно. Вибірка - репрезентативна за статтю, віком, освітою, реґіоном проживання та типом поселення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування