Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук не бачить нікого, хто був би зацікавлений у політичній реформі

Понеділок, 10 лютого 2003, 14:48
Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що проведення політичної реформи до наступних президентських виборів є нереальним. Таку думку він висловив на круглому столі "Перспективи політичної реформи в Україні: парламент, президент, уряд".

Кравчук переконаний, що плани президента України внести до парламенту свій законопроект щодо внесення змін до Конституції введе Верховну Раду в "етап невизначеності" щодо проведення політичної реформи. Він пояснив, що таким чином у парламенті опиняться два законопроекти (перший, поданий від 168 народних депутатів, який вже пройшов висновок Конституційного Суду). Крім того, конституційна комісія може внести третій варіант.

При цьому він зауважив, що законопроект, який вже пройшов висновок КС, за оцінкою самих авторів є недосконалим, а інші потребуватимуть направлення до Конституційного Суду. "Я песиміст і не вірю, що до президентських виборів ми зможемо провести політичну реформу - сказав лідер фракції СДПУ(О), а після виборів той, хто їх виграє, робитиме все, щоб реформа не відбулась".

Крім того, він зауважив, що і сьогодні політичні сили, які представляють реальних кандидатів у президенти, не хочуть проведення реформи. За його словами, нерідко політики говорять про те, що реформа потрібна, а самі думають інакше. І поки це не зміниться, реформи не відбудеться, впевнений Кравчук. "Суспільство вагітне (реформою), але повивальна бабка, тобто політичні сили, нічого не роблять, щоб пологи відбулись".

Водночас він впевнений у необхідності проведення політичної реформи в Україні. І в першу чергу, через незбалансованість та неефективність діючої системи. На його думку, якщо не зміниться стара система влади, то навіть якщо "до влади приведуть янголів, через певний час у них почнуть рости роги".

Разом з тим лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш вважає цілком ймовірним проведення політичної реформи до виборів. Базовим, на його думку, має стати законопроект 168 народних депутатів, до якого повинні бути внесені зміни. За словами Гавриша, якщо на цій сесії направити змінений законопроект на висновок до Конституційного Суду, то восени його можна буде ухвалити остаточно. При цьому він підкреслив, що "іншого часу для проведення політичної реформи немає".

Представник фракції БЮТ Анатолій Матвієнко погодився з думкою Гавриша щодо необхідності згуртування всіх політичних сил над вдосконаленням вже зареєстрованого у ВР законопроекту. Він також висловив думку, що президент України не збирається насправді вносити законопроект. "В мене є серйозна підозра, що політичної реформи ніхто не хоче, просто необхідно було перехопити ініціативу у опозиції" - зауважив він, додавши, що політична реформа неможлива, поки не буде політичної свободи в державі.

Водночас народний депутат Олег Беспалов вважає, що перед тим, як вносити зміни до Конституції і змінювати систему влади, можливо, було б доцільно спробувати досягнути ефективності роботи діючої системи. І починати, на його думку, потрібно з ухвалення законів про президента України, про Кабінет Міністрів, про регламент Верховної Ради.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування