Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антипрезидентські настрої Тігіпка

П'ятниця, 28 лютого 2003, 10:43
"На сьогодні посада голови Нацбанку є межею моїх амбіцій. А що буде завтра, прокинусь і побачу". У такий спосіб головний банкір України Сергій Тігіпко на зустрічі зі львівськими журналістами заперечив свій намір брати участь у президентській кампанії, водночас не відхиливши можливість, що таке бажання може рано чи пізно з'явитися.

Тігіпко заявив, що сьогодні його повністю задовольняє робота у Нацбанку, проте, водночас, зазначив, що посада голови НБУ є непоганим стартом у президентській кампанії.

У Львові 27 лютого Тігіпко перебував з робочим візитом із метою представити Комплексну програму розвитку банківського сектора України, розроблену Нацбанком. Проте на прес-конференції йому довелося мало говорити про свої реформи, а всіляко відмежовуватись від питань щодо президентських виборів і його участі у них.

"Сьогодні говорити про вибори завчасно", - заявив, уподібнюючись Вікторові Ющенку, голова НБУ. А повторюючи думку Олександра Мороза зазначив, що зараз доцільним є проведення політичної реформи, яка зніме ажіотаж довкола тих чи інших виборів. "Необхідно зменшити повноваження президента, збільшити повноваження Верховної Ради, передати всі економічні питання Кабміну і такий потужний інтерес до посади президента у нас просто би відпав. І це б пішло лише на користь. У країні було б набагато спокійніше", - вважає Тігіпко.

На його думку, те, що Кучма за три роки до виборів заявив про свій намір балотуватися, було його помилкою, незважаючи на його перемогу в них. Про можливих кандидатів на президентську посаду голова Нацбанку теж не захотів говорити: "Ще багато часу до виборів. Може ще, як росіяни кажуть, чорт з табакерки вискочити і ще такого наробити… Завоювати симпатії в народу можна дуже швидко".

Проте чому цим самим "чортом" не може бути сам Тігіпко? Наразі він не має широкої популярності в населення, проте, за його словами, він зараз робить усе, щоб стати публічною особою. Але, за його словами, популярність йому потрібна лише для проведення реформ у НБУ: "Спитайте Гайдара чи Чубайса, тих людей, які реальними реформами займалися й пробували провести ці реформи. Публічність – це передумова проведення реформ. Якщо хочеш змін, ти повинен бути публічним і популярним, бо тобі потрібна підтримка населення".

Відповідно додав: "Тому, що б не казали, я буду публічним, буду з'являтися на екранах, буду багато говорити, багато їздити для того, щоб багато зробити".

Проте над питанням, чи гра на публіку потрібна Тігіпку виключно лише для ефективної роботи на своїй теперішній посаді, голова НБУ своїми висловлюваннями сам дав привід замислитись.

На зауваження журналістів про те, що популярність Ющенка все одно буде стояти вище Тігіпкової, той відповів: "Я не комплексую щодо Ющенка". А потім неоднозначно додав: "Може його колись порівнюватимуть зі мною".

Сам голова НБУ себе з Ющенком уже порівняв, зазначивши, що за ідеями та підходами вони з лідером "Нашої України" дуже близькі. Відповідно, Тігіпко вважає, що стосунки з Ющенком у них будуть нормальні. "Кожен хай йде своєю дорогою, доводячи свою придатність допомагати Україні". Проте, що дороги таки у них можуть перетнутися, Тігіпко натякнув словами, що від їхньої конкуренції Україна тільки виграє.

Напрошується логічний висновок, що Тігіпко як той, хто намагається допомогти нашій країні, цілком ймовірно обере для цього саме конкуренцію з Ющенком, тобто балотуватиметься на президентських виборах.

Тігіпко також дав добре зрозуміти, що стати президентом йому під силу. Розповів історію, як одинадцять років тому він поставив собі за мету бути банкіром, а найвища мета банкіра – стати головою НБУ. "Якщо я щось вирішив, то у більшості випадків я цього досягаю. Поки що мені вдавалося досягати всього, чого я хотів".

Що здивувало журналістів, так це відмова публічного Тігіпка відповісти на питання про розмір своєї заробітної платні. Спочатку він сказав, що це таємниця, а коли представники ЗМІ пояснили йому, що це не може бути так, банкір заявив, що навіть не знає її розмір. "Мені гроші приносять, а скільки я не знаю", - дивно відповів голова НБУ.

Щоб досягнути успіху, за словами Тігіпка, окрім публічності, потрібно ще правильно вичленувати найголовніше. Як він сам розповів, раніше він дуже стрімко зростав із посади на посаду, але займався поточними справами, не визначаючи пріоритетів. Успіху йому вдалося досягнути завдяки тому, що працював протягом шести років по чотирнадцять годин на добу.

Розпитали журналісти Тігіпка і про його ставлення до фальшивих листів нібито від імені Ющенка про Тимошенко. "Це далеко не найбрудніші моменти політичної боротьби – це дитячі іграшки для політика", - сказав голова НБУ, додавши, що треба до цього спокійно ставитися. При цьому Тігіпко їх начебто не читав.

Які б не були майбутні наміри Тігіпка з приводу участі в президентських виборах, сьогодні він заявляє, що політикою не займається. "Якщо в мій бік будуть закидати, що Тігіпко роз'їжджає, займається політикою, знайте: Тігіпко займається конкретними справами", - наголосив він.

Не буде Тігіпко займатися політикою і під час виборчої кампанії у тому випадку, якщо не балотуватиметься. "На виборах я не підтримуватиму нікого. Бо мені як голові НБУ це недоцільно. Я буду займатися своїми справами. Що, хіба всі будуть виборами займатися?", - заявив Тігіпко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування