Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після Іраку Кучма продаватиме "Кольчуги" Грузії?

Понеділок, 3 лютого 2003, 12:29
Українське оборонне відомство "практично" домовилося з Грузією про "можливе постачання" "радіолокаційних станцій "Кольчуга" і комплексів ППО (С-200 і С-300)".

Про це, з посиланням на джерела в українському і грузинському міністерствах оборони, повідомляє "Независимая газета". За інформацією газети, "Тбілісі практично домовився з Києвом про можливе постачання Грузії комплексів ППО (С-200 і С-300) і відомих радіолокаційних станцій "Кольчуга", хоч офіційно ця інформація поки не підтверджується". "Фахівці стверджують, що жодна країна у світі не має у своєму розпорядженні ефективний засіб протидії таким РЛС", зазначає "Независимая газета".

Про можливе постачання зброї йшла мова у ході візиту до Азербайджану і Грузії міністра оборони України Володимира Шкідченка. За інформацією газети, "у Тбілісі зазначають, що США готові профінансувати даний контракт". "Показово, що у рамках американської програми допомоги збройним силам Грузії зараз розпочато другий етап підготовки професіоналів, у тому числі і фахівців ППО для грузинської армії", повідомляє "Независимая газета".

Також "деякі джерела в українському оборонному відомстві стверджують, що у Баку були підписані документи про військово-технічну співпрацю на суму не менше 100 млн. доларів США". "Мова йде про модернізацію танків і БМП, які знаходяться на озброєнні ВС країни. На думку фахівців, Київ найближчим часом приступить до модернізації поставлених в Азербайджан ще у 1993 році і застарілих танків Т-55 ", зазначає видання.

"Зараз, за даними українських джерел, на озброєнні Азербайджану знаходиться 147 танків Т-72 і 123 танки Т-55, а також не менше 300 одиниць інших типів бойових машин, у тому числі танків, що виробляються на Україні Т-64 і Т-80У. Баку, очевидно, буде розраховуватися з Києвом за модернізацію військової техніки нафтою і нафтопродуктами", передбачає "Независимая газета".

На думку російського видання, "Москву розвиток подій порадувати, очевидно, не може". "Інформовані джерела стверджують, що приблизно у кінці вересня українському міністру оборони подзвонили деякі високопоставлені російські чиновники і наполегливо порекомендували замислитися щодо наслідків торгівлі "Кольчугами" з Грузією. Ті ж джерела зазначають, що саме з цієї причини Київ на декілька місяців відклав підписання угоди про постачання до Грузії комплексів ППО", повідомляє "НГ".

Також газета зазначає, що "позиція України зрозуміла". "Вона не хоче втрачати вигідні військово-технічні контракти з країнами СНД, хоч інтереси Росії значно обмежують Києву можливості для вільного маневру у такій делікатній сфері. Але у випадку з питанням про постачання засобів ППО Грузії українська сторона, за інформацією представників оборонного відомства, несподівано отримала вагому підтримку", зазначає "Независимая газета".

За інформацією видання, внаслідок візиту Шкідченка був також затверджений план двосторонньої оборонної співпраці на 2003 рік. Міністр оборони України "офіційно заявив про можливу участь українських миротворців, які діють у рамках ГУУАМ, в охороні як функціонуючих нафтопроводів, так і тих, що будуються на території Азербайджану і Грузії".

Нагадаємо, що раніше вже мало місце поширення російськими ЗМІ неправдивої інформації щодо постачання української зброї до Грузії. Так, на початку листопада було повідомлено, що за посередництвом депутата "Нашої України" Давида Жванії між послом США Карлосом Паскулем та Віктором Ющенком була досягнута домовленість з питання постачання до Грузії українських систем ППО "для боротьби з російськими літаками".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...