Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма не вірить, що український батальйон потрібен в Іраку

Неділя, 9 березня 2003, 13:26
Президент України Леонід Кучма ще раз підтвердив, що українські військові формування не будуть брати участі у можливій військовій операції в Іраку.

В інтерв'ю журналістам у неділю у готельному комплексі "Поляна" у Високих Татрах (Словаччина) Кучма нагадав, що Кувейт запросив український батальйон з радіологічного, хімічного і біологічного захисту (РХБ-батальйон) розміститися на його території.

На спільній зустрічі Кучми і президента Словаччини Рудольфа Шустера з представниками ЗМІ український президент висловив сподівання, що буде зроблено все можливе, щоб Верховна Рада прийняла позитивне рішення з цього питання (питання напрямку українського військового підрозділу повинний бути затверджений парламентом).

За його словами, наступного тижня всі матеріали за підсумками рішення Ради національної безпеки й оборони України про направлення українського РХБ-батальйона у район Перської затоки будуть передані у парламент. "Ми зробимо все необхідне, щоб це рішення було позитивним", - підкреслив Кучма.

У той же час він додав, що "Україна категорично проти рішення проблем у світі шляхом застосування сили". Він підкреслив, що у ситуації з Іраком "необхідно до кінця" використовувати можливості Ради безпеки ООН.

"Україна не збирається брати участь у військовій операції в Іраку, ми тільки збираємося взяти участь у ліквідації наслідків, якщо, не дай Боже, буде застосована бактеріологічна, хімічна або ядерна зброя, хоча ми самі не дуже у це віримо", - сказав Кучма.

"Україна буде брати участь у гуманітарній акції", - підкреслив президент.

Він підтвердив, що в України "є довгострокові інтереси на Близькому Сході і у Перській затоці". "Ми зацікавлені у розширенні співробітництва в економіці і політиці з цими країнами, серед них у нас дуже багато друзів", - сказав Кучма.

Президент підкреслив, що звернення до України з проханням направити РХБ-батальйон не є сенсаційним. "Це не грім серед ясного неба, що звернулися з пропозицією. Всі в Україні знають, що у нас є цей батальйон", - сказав він.

Крім того, за словами Кучми, він обговорював участь України у гуманітарній акції у Перській затоці у ході відвідування ряду країн цього регіону наприкінці минулого року.

Кучма до 10 березня перебуватиме з візитом у Словаччині.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування