Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США просять про допит українського президента

Середа, 14 травня 2003, 10:49
Міністерство юстиції США ухвалило рішення допитати в якості свідків декількох високопоставлених українських чиновників, у тому числі президента України Леоніда Кучму, у справі про відмивання грошей на території США, яка порушена проти колишнього прем'єра Павла Лазаренка.

Незабаром помічник прокурора США й один з адвокатів Лазаренка вилітають до Києва. Хід цієї справи покаже, наскільки глибоко влада США може розслідувати корупцію в інших державах.

У понеділок вони почнуть допитувати багатьох колишніх колег і співробітників Лазаренка з приводу його величезного багатства, яке, як вважають у США, було незаконно нажито їм на урядовій посаді у 1990-х роках.

Згідно з розкладом Лазаренко з'явиться перед судом у районному суді Сан-Франциско у серпні, за обвинуваченням у відмиванні у США $114 мільйонів. Він є найвищим іноземним чиновником, якого судять у США, після панамського диктатора Мануеля Нор'єгі.

"Велика частина свідчення по цій справі буде отримана за межами США від людей, які не хочуть з'являтися на суді", - говорить Денніс Ріордан, адвокат Лазаренка. - "Ніколи ще ніхто не намагався робити щось подібне".

Поки не зрозуміло, як Кучма відредагує на запит про його допит, який був переданий генеральному прокурору на цьому тижні разом зі списком свідків, які потребують захисту. Список був затверджений у минулу п'ятницю на засіданні федерального суду. Прес-секретар Кучми заявила, що процес "конфіденційний". Не вдалося отримати коментарі з офісу генерального прокурора.

Держава страждає від численних корупційних скандалів, які тягнуться роками. І суд над Лазаренком повертає українців у 1992 рік.

Адвокати Лазаренка хочуть, щоб Кучма і два колишніх прем'єр-міністри - Євген Марчук і Валерій Пустовойтенко пояснили, як і чому був переділ ринку природного газу у 1996 році. США звинувачує Лазаренка в отриманні хабарів від компанії Єдині Енергетичні Системи України (ЄЕСУ).

Захист сподівається добитися свідчень Кучми та інших високих чиновників, що покаже, що вони у той час знали, як Лазаренко робив ці гроші. У документах, що наводяться у виправдання, заявлено, що Лазаренко дарував Кучмі і його дружині "дорогі подарунки" з різних приводів, зокрема, годинник Franck Muller за $42,000.

Заступник прокурора США Марта Борщ виступала проти виклику у суд Кучми і двох колишніх прем'єрів, але заявила, що оформить офіційний запит до влади України, в якому буде сказано, що "їх свідоцтва будуть корисні для розслідування справи".

Її список із 30 свідків, які повинні бути допитані в Україні, включає також лідера опозиції Юлію Тимошенко, яка очолювала ЄЕСУ.


Оригінал статті читайте тут: US asks Ukraine president to give testimony


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування