Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз хоче, щоб спікер був заступником президента

П'ятниця, 16 травня 2003, 00:07
Вважається, що 15 травня Україна під оплески трудових колективів перетнула фініш всенародного обговорення реформи Кучми. Насправді телеграми вдячності мусили припинитися ще тиждень тому – коли минуло два місяці з дня оприлюднення ініціатив Кучми. А 15 число є порогом, де Мін'юст уже повинен був узагальнити тонни пропозицій народу і подати свої пропозиції.

Втім, відомство Лавриновича вийшло за часові рамки – обіцяє направити резюме лише наступного тижня. Поки ж у Пущі-Озерній під Києвом зібралася робоча група, яка буде щось робити з народними ініціативами.

Якою буде далі політична реформа? Сценаріїв є принаймні два: опозиції (яка оголосила тут солідарність), та влади (солідарність якої сидить на Банковій).

Задум Леоніда Кучми все ще залишається таємницею. Що є несправедливо – тим самим не можна прогнозувати поведінку 230-240 здорових організмів, які мають картки для голосування, машини з номерами "ВР" і навіть мобільні телефони, але які не знають своєї майбутньої позиції з цього доленосного для держави питання. Чекають, як в один із днів у районі 21:00 обірветься вечірня казка чи кіно, а на екрані з'явиться Він (без цуцика).

Обізнаний постпред Кучми у парламенті Олександр Задорожній поки нічого не коментує з майбутньої реформи. За словами ж постпреда Медведчука у Верховній Раді Нестора Шуфрича, фракції більшості визначатимуться наступного тижня.

Тим часом сценарій опозиції озвучено. Олександр Мороз, головний відповідальний за зміну системи влади у "четвірці", дещо розповів у коментарі "Українській правді".

Мороз чомусь упевнений, що створена в парламенті тимчасова комісія з політичної реформи у п'ятницю може погодити остаточний варіант змін до Конституції. При тому, що до цього органу входять ті самі більшовики.

На думку Мороза, буде два законопроекти – від Кучми й від депутатів. Те, що вноситимуть парламентарі, зараз обговорюється на тимчасовій комісії. За словами Мороза, "робочий варіант уже погоджений". І за основу прийнятий проект, який лідер СПУ опрацював із робочою групою. Мороз є співголовою парламентської комісії.

Основні тези майбутнього законопроекту, як каже Мороз, такі:

"Унітарна держава, однопалатний парламент, більшість на основі результатів виборів, але це норма регламенту, а не Конституції. Весь уряд, включно із силовиками, формується Верховною Радою.

У цьому документі також відображені пропозиції президента щодо функціонування фракцій парламенту, щодо процедури призначення прем'єра. Тут наші погляди співпадають.

Далі. Губернатори призначаються і підзвітні прем'єру. Поки що не записуємо їх виборність, хоча згодом до цього треба було б перейти, але це дещо дискусійне питання.

Щоб прийняті закони не блокувалися президентом, серед пропозицій є така норма: якщо президент протягом 15 днів його не підписав, тоді він обнародується за підписом голови Верховної Ради і вступає у силу.

Змінюється процедура імпічменту. Остаточне рішення приймає Верховний Суд на пленумі таємним голосуванням – коли Верховна Рада приймає постанову про звинувачення президента у злочині 300 голосами.

Якщо президента достроково відправлено у відставку, то виконує його повноваження голова Верховної Ради. Або прем'єр, якщо голова не може це робити.

Чому так? Кабінет Міністрів підпорядкований парламенту, і було б нелогічно, якби прем'єр отримав вищий статус, ніж Верховна Рада".

Як каже Мороз, "ці підходи попередньо погоджені на засіданні тимчасової комісії, де були присутні представники всіх фракцій; всі погоджували це".

Для компромісу всередині парламенту з цього нового проекту вилучать ряд статей, які раніше уже були погоджені Конституційним судом – коли він розглядав зміни Основного закону, які скорочено називають "законопроект Мороза, Симоненка, Головатого...".

"Підхід такий: не треба дуже багато вносити змін до Конституції", - зазначив Мороз.

Щодо остаточного варіанту ініціатив Кучми – як певен Мороз, "у Мін'юсті вже підготовлений проект, який за змістом мало чим відрізнятиметься від первісного варіанта, і він, очевидно, через декілька днів надійде до Верховної Ради".

"Імовірно, із законопроекту зникне положення про двопалатний парламент. Але симптоматичні норми щодо одночасних виборів і права референдумом змінювати Конституцію – це буде нав'язуватися".

Лідер соціалістів вважає, що обидва законопроекти – і депутатів, розроблений на комісії, і Кучми – мають бути направлені до Конституційного суду. Це, за його словами, "компроміс" із президентом.

"Можливо, суд, розібравшись, що Конституції суперечить його пропозиція про внесення змін до Основного закону через референдум, відхилить пропозиції президента. Тоді буде інше поле для компромісу, який треба буде шукати восени".

За проект змін Конституції, озвучені Морозом, уже збираються підписи. Він має бути внесений від тимчасової комісії. "За основу буде взятий проект закону №0999 ("законопроект Мороза, Симоненка, Головатого...".). Він якраз включений до порядку денного, і це значить, що ці зміни Конституції можуть розглядатися уже наступного тижня", - вважає лідер соціалістів.

Після того, як два законопроекти – Кучми і депутатів – будуть направлені до Конституційного суду, розглядати їх по суті можна буде на осінній сесії Верховної Ради, каже Мороз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування