Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ підтримає проект Мороза. КПУ і "Наша Україна" - під настрій

Вівторок, 1 липня 2003, 19:24
Фракція Комуністичної партії України, можливо, підтримає рішення про направлення у Конституційний суд парламентського і президентського законопроектів про внесення змін до Конституції.

Фракція БЮТ заявляє, що не буде підтримувати президентський законопроект, а фракція "Наша Україна" ухвалить рішення з цього питання перед голосуванням у четвер.

В інтерв'ю журналістам у вівторок лідер КПУ (нараховує 60 депутатів з 450) Петро Симоненко підкреслив, що його фракція планує підтримати рішення про направлення до КС законопроекту, розробленого парламентською комісією, але якщо депутатам буде запропоновано одним голосуванням визначитися про направлення до КС обох законопроектів, не виключено, що комуністи підтримають таке рішення.

У той же час, підкреслив Симоненко, по суті фракція буде голосувати тільки за депутатський законопроект.

Лідер фракції БЮТ (18 парламентаріїв) Юлія Тимошенко підкреслила, що рішення з цього питання фракція прийме у середу. За її словами, БЮТ не буде голосувати за президентський законопроект.

Член фракції "Наша Україна" (101 депутат) Микола Томенко повідомив, що остаточно з цього питання фракція визначиться у четвер. "Наша Україна" виходить з того, що відповідно до Конституції обидва законопроекти до голосування по суті у парламенті повинні пройти експертизу Конституційного суду, і тому логічно, щоб парламент спочатку отримав висновок КС на предмет відповідності законопроектів основному закону, а вже потім голосував документи, що пропонуються по суті, пояснив Томенко.

Він прогнозує, що "Наша Україна" буде наполягати на тому, щоб спікер Володимир Литвин направив до КС обидва законопроекти.

Лідер фракції Аграрної партії України (16 депутатів) Катерина Ващук підкреслила, що фракція АПУ збирається підтримати президентський законопроект. За її словами, документ, розроблений тимчасовою спеціальною комісією парламенту, зареєстрований у Верховній Раді, але фракція поки його не розглядала.

Вона також висловила думку про те, що рішення про направлення обох законопроектів у Конституційний суд необхідно приймати по кожному документу окремо.

Лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" (23 депутати) Степан Гавриш пояснив, що відповідно до конституційної процедури кожний законопроект вимагає окремого рішення, тобто прийняття окремої постанови. З його слів, якщо буде внесена постанова про доручення спікеру направити до КС обидва законопроекти, не виключено, що фракція підтримає таке рішення. Якщо ж буде прийняте рішення про голосування по кожному законопроекту окремо, то фракції більшості будуть голосувати за президентський законопроект.

Лідер фракції СДПУ(О) (37 депутатів) Леонід Кравчук відзначив, що якщо на голосування у парламент буде внесена постанова про направлення до КС двох законопроектів, фракція СДПУ(О) підтримає таку постанову.

У той же час він зазначив, що відповідно до регламенту Верховної Ради по кожному законопроекту необхідно ухвалювати окреме рішення.

Він підкреслив, що на сьогодні фракція підтримує законопроект, внесений президентом. Разом з тим, з його слів, якщо у парламенті відбудеться презентація цих документів, не виключено, що депутати можуть вирішити підтримати обидва законопроекти, тим більше, що мова йде не про голосування по суті.

"Це формальна сторона справи", - відзначив Кравчук, додавши, що основне голосування буде восени 2004 року, коли законопроекти будуть повернені з КС, і будуть обговорюватися у парламенті по суті.

Лідер фракції Соціалістичної партії (20 депутатів) Олександр Мороз нагадав, що на засіданні тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з розробки законопроекту про внесення змін у Конституцію прийняте рішення підготувати доручення спікеру про підготовку постанови про направлення двох законопроектів для рішення у КС.

Відповідне доручення, зі слів Мороза, дане і правовому комітету Верховної Ради. Мороз переконаний, що цей комітет підготує аналогічну постанову.

Раніше координатор парламентської більшості Анатолій Толстоухов заявляв про те, що більшість ухвалила рішення про підтримку президентського законопроекту. Крім того, раніше лідер "Нашої України Віктор Ющенко також не виключив, що його фракція підтримає рішення про направлення до КС парламентського і президентського законопроектів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсону, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
20:23
У Берліні заборонили прапор Росії на 8 та 9 травня
20:07
"Учні перших та других класів навіть не знають, що таке школа". Освітні історії з Дніпропетровщини
20:03
Офіційний канал застосунку "Дія" з'явився у месенджері WhatsApp
19:50
Російські війська за минулу добу 40 разів вдарили з авіації на фронті – Генштаб
Усі новини...
Реклама: