Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Укратранснафта" не віддасть трубу "Одеса-Броди" ТНК

Субота, 19 липня 2003, 13:27
ВАТ "Укртранснафта", що володіє нафтотранспортними потужностями в Україні, у результаті переговорів із постачальниками каспійської нафти і її споживачами у країнах Європи має пакет пропозицій, що створюють умови для початку прокачування нафти в європейському напрямку до кінця цього року або на початку 2004-го.

Про це повідомляється в прес-релізі компанії, розповсюдженому в п'ятницю за підсумками переговорів, що відбулися напередодні, з казахстанською компанією "Казмунайгаз", повідомляє Інтерфакс-Україна.

У "Укртранснафті" уточнили, що з українськими нафтопереробними заводами "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина", чеським Cheska Raffineska і польською групою Lotos підписані документи про намір транспортувати по нафтопроводу Одеса-Броди в прямому напрямку близько 4 млн. тонн нафти.

Зокрема, 30 квітня цього року "Нафтохімік Прикарпаття" направив "Укртранснафті" лист за підписом технічного директора з орієнтованим графіком постачання каспійської нафти на завод по нафтопроводу Одеса-Броди в обсязі 1-1,5 млн. тонн у 2004 році, 2-2,5 млн. тонн - у 2005-м і по 2,5 млн. тонн - у 2006-2010 роках.

Крім того, відзначили в "Укртранснафті", інтерес до маршруту виявили нафтові компанії Казахстану й Азербайджану.

Коментуючи рішення залучити на тендер незалежного експерта для оцінки економічної доцільності використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, в "Укртранснафті" його назвали збалансованим і логічним.

У компанії підкреслили, що "Укртранснафта" у своїй діяльності буде враховувати національні інтереси, що не обмежуються короткостроковими вигодами.

"Ми працюємо на збільшенням транспортування російської і каспійської нафти, працюємо над гармонізацією інтересів Росії й Казахстану, а не на їхній конфлікт", - сказали в "Укртранснафті".

У компанії відзначили, що пропозиції російських компаній не завжди виглядають однозначними і "виникає питання про бізнес-логіку цих пропозицій".

У "Укртранснафті" також повідомили, що робота нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі може негативно вплинути на реалізацію проекту "Дружба-Адрія" і збільшити навантаження на протоку Босфор.

У той же час, як повідомляє DW міністр енергетики і мінеральних ресурсів Казахстану Володимир Школьник заявив, що його країна зацікавлена в транзитних потужностях України для транспортування нафти в країни Західної Європи. Вже в третьому кварталі планується підписати відповідну міждержавну угоду. За оцінками експертів, мова йде про щорічний транзит 9 мільйонів тонн каспійської нафти, що є цілком достатнім для наповнення трубопроводу "Одеса-Броди".
Експерти упевнені, що цей контракт має перспективи, оскільки в Казахстану виникли проблеми з транспортуванням нафти через протоку Босфор.

Як повідомлялося, у середу уряд відклав остаточне рішення по питанню використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, вирішивши залучити на тендері незалежного експерта в цій області, як це раніше було зроблено для оцінки роботи нафтопроводу в прямому напрямку.

Напередодні президент України Леонід Кучма заявив, що рішення про транспортування каспійської нафти в Європу або реверсне використання нафтопроводу має ухвалити уряд.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нефтетранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти в рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн у рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.

У травні Європейська комісія виділила грант у розмірі EUR2 млн. на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування