Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зняття Ющенка – додаткові голоси Тимошенко

Середа, 2 липня 2003, 12:37
Соціологічним опитуванням із традиційним питанням "Якби президентські вибори відбулися сьогодні, то..." вже нікого не здивуєш. Тим більше, що їх результати також мало чим відрізняються від даних річної давнини – відомо, що до другого туру виходять Ющенко й Симоненко.

А от далі починається найцікавіше – кому дістануться голоси тих кандидатів, які не пройшли до другого туру? Або ще таке питання: на користь кого можуть зняти свої голоси інші кандидати, зокрема політичні союзники?

З'ясувати ці питання взявся в окремому соціологічному дослідженні Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Інституту Відкритої Політики.

Експерти КМІСу окрім стандартного запитання "Якщо президентські вибори відбувалися б найближчої неділі?…", респондентам ставили ще й провокаційне: "Якщо б через якісь причини той політик, якого Ви назвали, не зміг би взяти участі у виборах, за якого іншого з наведених політиків, швидше за все, проголосували б?" І ось що вийшло.

16% голосів – подарунок для Ющенка від Медведчука

Ось традиційний виборчий рейтинг провідних політиків у ситуації, "якщо президентські вибори відбувалися б найближчої неділі, і у бюлетень для голосування були внесені такі кандидати", %

 
 
Як коментують дані результати соціологи, рівень електоральної підтримки Ющенка найвищий серед молоді, хоча в інших вікових групах він також займає лідерські позиції, поділяючи їх лише у найстаршій віковій групі із Симоненком.

Так само більш популярні у молодших вікових групах Тимошенко і Медведчук, а от Симоненко й Янукович мають вищу підтримку серед людей похилого віку.

Наступним кроком дослідження було визначення розподілу голосів виборців за такою схемою: кому б ви віддали свої голоси, якби політика, який вам симпатичний, не виявилося у виборчому бюлетені. Тобто, кому б "перейшли" голоси, того бідолахи, навпроти якого стоятиме у бюлетені "Вибув".

За висновками експертів із зібраних даних, найчастіше голоси "переходять" до "ідеологічно близьких" кандидатів. Тобто голоси кандидатів від "партії влади" переходять до політиків нинішньої більшості. Голоси Тимошенко та Ющенка також найчастіше "взаємно переходять" до одного з цих політиків, якщо інший вибуває з виборчої боротьби. Це ж саме стосується пари Симоненко - Мороз, кажуть соціологи.

 
 
Розподіл відповідей на запитання: "Скажіть, будь ласка, а якщо б через якісь причини той політик, якого Ви назвали, не зміг би взяти участі у виборах, за якого іншого з наведених політиків Ви, швидше за все, проголосували б?", (% від числа тих, хто голосував у першому турі за певного кандидата)

Отже, Ющенко, наприклад, крім 43% голосів симпатиків Тимошенко, може також сподіватися на голоси 16% представників електорату Медведчука та 16% - Мороза, 7% голосів електорату Симоненка.

Так само як і Симоненко, крім 34% голосів симпатиків Мороза, може розраховувати на підтримку 12% представників електорату Медведчука, 11% - Литвина, 5% симпатиків Ющенка та Тимошенко, наголошують соціологи.

Найбільш "рейтинговий" із "провладних" кандидатів Янукович крім підтримки електорату інших "провладних" політиків, може очікувати, що за нього проголосують 9% симпатиків Симоненка, 6% - Ющенка та 3% - Тимошенко.

Висновок КМІСу: українці у своїх електоральних симпатіях не завжди орієнтуються на "ідеологічну близькість" кандидатів чи наявність політичного союзу між ними. А можуть одночасно симпатизувати політикам, які ведуть між собою безкомпромісну політичну боротьбу.

Бонус за опозиційність

Також можна прослідкувати відсотки голосів, які "додатково" отримує певний кандидат, якщо хтось із його конкурентів вибуває з боротьби на виборах.

На відміну від попередньої таблиці, ці відсотки пораховані не від кількості респондентів, які мають намір голосувати за того чи іншого політика, а від загальної кількості опитаних. Таблиця показує, настільки зростає рейтинг політика за рахунок інших кандидатів.

 
 
Розподіл відповідей на запитання: "Скажіть, будь ласка, а якщо б через якісь причини той політик, якого Ви назвали, не зміг би взяти участі у виборах, за якого іншого з політиків Ви, швидше за все, проголосували б?"(% від усіх опитаних).

Як бачимо, найбільше "додаткових голосів" отримує Тимошенко у випадку, якщо з передвиборної боротьби вибуває Ющенко (6,8% голосів усіх опитаних). У такому випадку, якщо додати ці голоси до тих, хто назвав Тимошенко "із першого разу", тоді загалом за Тимошенко проголосують 12,9% українців.

Тоді як Ющенко у випадку вилучення з виборчих списків Тимошенко отримує додатково 2,6% голосів, і загалом його рейтинг становитиме 25,2%.

Мороз додатково отримує 3,4% голосів у випадку припинення боротьби на виборах Симоненка (загалом за нього тоді мають намір проголосувати 9,2%).

А Симоненко - 2,0% голосів, якщо у виборах не братиме участі Мороз (і загалом матиме 15,6%), наголошують КМІСівці.

А от Янукович найбільшу вигоду матиме не у випадку зняття кандидатури когось із кандидатів "від влади", а якщо у виборчих списках не виявиться Симоненка, у такому випадку він матиме додатково 1,3% голосів усіх потенційних виборців.

Резерв Тимошенко – село у Західній Україні

Якщо скласти голоси, отримані політиком в якості "основного" і "резервного" кандидата, можна отримати уявлення про його "електоральний потенціал", тобто про частку громадян України, які в тій чи іншій формі висловлюють симпатії цьому політику і готові за певних обставин проголосувати за нього у першому турі виборів (без врахування ситуації зняття кількома кандидатами своїх голосів на його користь).

 
 
"Електоральний потенціал" ймовірних кандидатів на посаду президента у першому турі виборів, %

Симпатії до політиків, якщо вони розглядаються виборцями як "резервні" кандидати, у соціально-демографічних групах респондентів часто розподіляються так само, як і при виборі їх як "основних" кандидатів. Але інколи одна соціально-демографічна група частіше розглядає певного кандидата як "основного", а інша - як "резервного".

Так, частота називання Ющенка й Тимошенко в якості "резервних" кандидатів так само знижується із Заходу на Схід. Віктора Медведчука частіше називають у Південному регіоні, повідомляють соціологи.

Резерв Олександра Мороза у Східно-Центральному регіоні, але також і у Східному, де його підтримка як "основного" кандидата не дуже висока. Петра Симоненка однаково часто називають у всіх регіонах, крім Західного, де його підтримка нижча. Януковича, зрозуміло, найчастіше на Сході.

У вікових групах Тимошенко так само дещо частіше вибирають молоді люди, Мороза - люди літнього віку, але Симоненка як "резервного" кандидата молодь називає так само часто, як і ті, кому за шістдесят, частіше його підтримують у такій якості респонденти з низьким освітнім рівнем.

Якщо Симоненка в якості "основного" кандидата найчастіше називають мешканці невеликих міст і селищ міського типу, то як "резервного" - сільські мешканці. Тимошенко як "основного кандидата частіше називають у великих містах, а як "резервного" - у селах.

"Тимошенко-Мороз", як замінник "Ющенко-Симоненко"

З усього вищевикладеного, КМІС робить наступні висновки:

- у ситуації, якщо через якісь причини з виборчої боротьби вибуває хтось із політиків, найчастіше його голоси "переходять" до "ідеологічно близьких" кандидатів. Проте громадяни у своїх електоральних симпатіях далеко не завжди орієнтуються на "ідеологічну близькість" кандидатів чи наявність політичного союзу між ними і можуть одночасно симпатизувати політикам, які займають різні ідеологічні позиції або ведуть між собою політичну боротьбу;

- у випадку вибуття одного з кандидатів найбільше "додаткових голосів" отримують Тимошенко та Мороз (перша - у випадку вибуття з боротьби за президентську посаду Ющенка, другий - якщо у виборчих бюлетенях не буде прізвища Симоненка). Тобто Тимошенко є першим "резервним" кандидатом для національно-демократичного електорату, а Мороз - для лівого;

- симпатії до політиків, якщо вони розглядаються виборцями як "резервні" кандидати, у соціально-демографічних групах респондентів часто розподіляються так само, як і при виборі їх як "основних" кандидатів, але інколи одна соціально-демографічна група частіше розглядає певного кандидата як "основного", а інша група - як "резервного";

Хоча говорити про "автоматичне" перетікання голосів одного кандидата до іншого не можна. Після утворення виборчих коаліцій лідерам і штабам доведеться чимало попрацювати для того, щоб "скласти" голоси своїх симпатиків - і навіть після такої роботи результат виявиться далеким від стовідсоткового.

Обнадіює соціологів і порівняно невисокий відсоток тих, хто, у разі вибуття улюбленого кандидата, готовий махнути на все рукою, проголосувати проти всіх, або ж взагалі не прийти голосувати.

Дослідження проводилося з 6 по 15 червня 2003 року. Методом інтерв'ю було опитано 1989 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 селах, селищах міського типу, містах усіх областей та Криму, а також у Києві. Вибірка репрезентативна щодо дорослого населення України, багатоступенева, випадкова на кожному етапі. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,2%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: