Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка вірить у чесність Кучми

Середа, 2 липня 2003, 12:52
Посол США в Україні Карлос Паскуаль вважає, що український президент Леонід Кучма не прагне продовжити термін своїх повноважень.

В інтерв'ю, опублікованому в середу в щотижневику "Столичні новини", Паскуаль, який завершує свою дипломатичну місію цього літа, відзначив, що про це йому сказав сам президент Кучма.

Відповідаючи на питання, як він ставиться до політичної реформи в Україні напередодні майбутніх виборів, Паскуаль сказав, що "будь-які політичні кроки, що ведуть до продовження повноважень діючого президента, у світі найчастіше сприймаються, як спроба маніпулювати законом і змінити правила гри в ході процесу".

"Точніше, як спроби маніпулювати законом і змінити правила в ході політичної гри - у порівнянні з прозорою передачею влади в ході демократичного процесу", - акцентував Паскуаль.

"Ми б хотіли, щоб відбувався такий політичний процес, який би зміцнював довіру до української демократії. Зараз влада вашої держави має прекрасну можливість показати, якими можуть бути вибори в жовтні 2004 року", - підкреслив посол.

Також Паскуаль вважає, що в 2008 році можна буде реально говорити про вступ Україну в НАТО. "У 2004 році відбудеться саміт НАТО, під час якого нові запрошені країни будуть прийняті в цю організацію як повноправні члени. Як підказує досвід, саме тоді можна буде робити прогнози щодо подальшого розширення", - відзначив американський посол.

Він також підкреслив, що " події у наступні півтора роки, остаточно сформують думку навколишнього світу , чи є Україна справжньою європейською демократією. Сьогоднішні дії України не тільки будуть визначати її політику на наступні чотири або п'ять років, але і визначать її положення в Європі, мабуть, на наступні півстоліття."

Відповідаючи на питання про подолання кризи в українсько-американських стосунках, викликаної скандалом навколо "Кольчуг", Паскуаль підкреслив: "США вдячні Україні за відправку спеціального батальйону радіаційного, біологічного і хімічного захисту до Кувейту".

"Ми вітаємо рішення, прийняте Президентом Леонідом Кучмою, РНБОУ і Верховною Радою про направлення сил для забезпечення стабільності в Іраку. На наш погляд, це демонструє розуміння Україною змін щодо погроз міжнародній безпеці", - сказав Паскуаль.

Також американський посол вважає, що "немає ніякого протиріччя в тім, щоб підтримувати гарні відносини і з Росією, і з Заходом". "Україна повинна для себе вирішити, який набір регіональних відносин може гарантувати найбільшу безпеку і максимум економічного процвітання. Але варто взяти до уваги той факт, що саме члени НАТО забезпечують найбільш високий ступінь гарантування безпеки і процвітання в усім світі", - зазначив посол в інтерв'ю газеті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування