Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перетягування депутатів з більшості стане "великою перемогою" Ющенка

Вівторок, 22 липня 2003, 15:41
Направлення до Конституційного суду двох законопроектів з політичної реформи є "великою перемогою" опозиції.

Таку думку в ефірі радіо "Свобода" висловив доктор історичних наук, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Коментуючи діяльність опозиції у парламенті, він зазначив, що "опозиція не тільки програє. Той факт, що опозиція все-таки, програвши крісло спікера і його заступників, отримала керівництво 19-ти з 24-х комітетів – це перемога". "Можна говорити і згадувати той компроміс, який був між Януковичем і опозицію наприкінці минулого року, коли опозиція підтримала бюджет і, натомість, зберегла посади", - зазначив Гарань.

Коментуючи висловлювання лідера "Нашої України" Віктора Ющенка про те, що восени у парламенті з’являться нові політичні конфігурації, другий учасник ефіру, політолог, керівник Центру дослідження суспільних процесів "Експерт" Кость Бондаренко у розмові зазначив, що "це можуть бути об’єднання різних фракцій".

"Скажімо, довкола потужної фігури Олександра Ярославського, колишнього керівника "Укрсиббанку" можуть об’єднатися фракція "Демократичні ініціативи", фракція Аграрної партії, принаймні, частина фракції Аграрної партії.

Можуть бути якісь певні речі, спрямовані на подрібнення більших фракцій, які існують в парламенті, може бути перетікання окремих депутатів з пропрезидентських фракцій у фракцію меншості, і може бути перетікання, скажімо, зворотнє – із опозиційних фракцій у більшість", - зазначив політолог.

На його думку, "якщо до Ющенка піде, скажімо, 2 "чоловіка" з більшості, але від нього піде 5 чоловік у більшість, для Ющенка це буде великою перемогою".

"Якщо Ющенку вдасться перетягнути хоча би одного-двох депутатів з більшості до себе (скажімо, того ж Ратушняка, про якого давно йде мова, чи, скажімо, Плюща, на якого давно вже є...), то, відповідно, тоді Ющенко покаже бійцівські якості, продемонструє, що і опозиція може активно діяти у парламенті, і що опозиція може не лише програвати, але й здобувати, бодай маленькі, але перемоги", - припускає Бондаренко.

Коментуючи заяву Ющенка щодо посилення ролі регіональної еліти, Бондаренко зазначив, що, Ющенко "хоче заручитися підтримкою хоча би певної частини регіональної еліти".

"В кожному регіоні, попри еліту, є ще і контреліта якась певна, яка бажає прийти на зміну тій еліті, яка є при владі в тому чи іншому регіоні, і очевидно, що з нею Віктор Ющенко хоче мати добрі стосунки і хоче на неї покладатися", - вважає політолог.

Також на думку Олексія Гараня, важливим моментом у цьому є те, що у командах регіонів "завжди працюють люди, які не повністю схвалюють те, що робить, скажімо, влада в Києві.

"Вони хотіли б проводити деякі процеси по-іншому. А так над ними висить "дамоклів меч" київської влади. Будуть вибори. І тут багато що залежатиме від позиції на місцях, від регіональних лідерів, від того, як рахуються голоси", - наголошує Гарань.

На думку політолога Бондаренка, президента Кучму поспішно зарахували до "політичного трупа". "Я би ще не робив таких поспішних висновків, тому що в середині 19 століття російський цар сказав, що Турецька імперія вже майже є "політичним трупом", вже є хворою людиною, яку треба поділити вже... В’язався в цю війну і програв".

"Відповідно, ті, хто хочуть бачити у президентові "політичного трупа", вони теж ризикують... і відповідно, я думаю, що президент може запропонувати багато дуже цікавих ініціатив, в результаті яких він раптом опиниться на горі, а всі решта опиняться у програші", - застерігає політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...