Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПОГРОЖУЄ ВІДКЛИКАТИ СВІЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ПОЛІТРЕФОРМИ

Понеділок, 7 липня 2003, 15:20
Президент Леонід Кучма називає "абсолютною політичною безвідповідальністю" ситуацію в парламенті в минулий четвер. Він заявив про готовність відкликати свій законопроект політичної реформи, якщо він став "каменем спотикання" у Верховній Раді.

"Це був виразний приклад абсолютної політичної безвідповідальності. І не тільки з боку меншості, тобто опозиції, що усе частіше діє за принципом "чим гірше - тим краще". Більшість, що взяла на себе відповідальність, також була не на висоті і не змогла нічого протиставити грубим діям опозиціонерів", - сказав президент в інтерв'ю Національної телекомпанії України в понеділок.

Особливо неприпустимим, підкреслив Кучма, є те, що "було заблоковане голосування з абсолютно невідкладних питань агропромислової політики, що повинні були забезпечити вихід зі складного становища, у яке ми потрапили у зв'язку з неврожаєм цього року".

За словами президента, конституційна реформа необхідна для того, щоб унеможливити "продемонстрований у четвер тип політичної поведінки".

"Очевидно, що в умовах нездатності парламенту глава держави повинний мати право розпустити його. Уже саме існування такої норми примушувало б депутатів більш відповідально ставитися до своїх обов'язків", - відзначив він.

"Переконаний, ми не можемо забезпечити стабільний розвиток без невідкладного проведення політичної реформи, хто б не став президентом у 2004 році", - підкреслив Кучма.

"Якщо "каменем спотикання" став запропонований президентом проект змін Конституції, я навіть готовий відкликати його. Підкреслюю - відкликати свій проект", - заявив Кучма, додавши, що він неодноразово робив кроки назустріч Верховній Раді й у його законопроекті враховано багато пропозицій депутатів.

"Але той проект, що поданий у парламент - це не тільки моя пропозиція. Це позиція більшості громадян України, про що свідчать результати всенародного обговорення і соціологічних досліджень", - підкреслив він.

За словами президента, якщо опозиція виступає проти цього законопроекту, "вона повинна усвідомлювати, що виступає проти домінуючої у суспільстві думки і що уся відповідальність за це лягає на опозицію на чолі з "Нашою Україною" і особисто Віктором Ющенком". "Неможливо нескінченно говорити про те, як у тебе болить душа за долю "маленького українця" і одночасно блокувати прийняття таких необхідних для цього самого "маленького українця" рішень", - відзначив Кучма.

У минулий четвер через протистояння в парламенті народні депутати не змогли прийняти жодного рішення. Опозиція блокувала роботу Верховної Ради, протестуючи проти направлення в Конституційний суд тільки президентського законопроекту про внесення змін у Конституцію. Опозицію не влаштовує, зокрема, норма про зведення виборів президента, народних депутатів і в місцеві органи влади в один рік. Тим самим, вважають депутати від опозиції, Кучма прагне продовжити термін своїх повноважень.

Поточний тиждень – останній перед літніми парламентськими канікулами.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...