Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість українців хочуть бачити нового президента і парламент вже в 2004

Середа, 9 липня 2003, 13:42
Три чверті населення України виступають за проведення парламентських, президентських і місцевих виборів у 2004 році.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного 17-23 червня в 24 областях України, Криму, Києві і Севастополі українським інститутом соціальних досліджень і центром "Соціальний моніторинг". В опитуванні брали участь більш 2 тис. чоловік старше 18 років. Похибка складає 1,3-2,1%.

Результати соцопитування оголосила в середу на прес-конференції директор центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва.

За даними опитування, у випадку якщо будуть ухвалені зміни до Конституції, згідно з якими вибори президента, до парламенту і органів місцевого самоврядування мають проходити протягом одного року, 77% респондентів вважають, що проведення таких виборів мають відбутися у 2004 році.

10% упевнені, що такі вибори повинні проводитися у 2006 році (з огляду на, що таким чином були б продовжені повноваження нинішнього президента ще на 2 роки), 13% - вагалися або пропонували інші варіанти.

На питання про те, чи потрібна Україні третя сила в ситуації "боротьби і протистояння двох політичних сил", одна з яких займає провладну позицію, а інша знаходиться в опозиції до діючої влади, 73% відповіли, що така сила не потрібна, 12% вважають, що необхідна, 15% - вагалися з відповіддю.

Серед опитаних, які позитивно відповіли на це питання, або тих, що вагалися із відповіддю, тільки приблизно чверть вважають, що піставою для такої третьої сили, у першу чергу, повинна стати "нова команда керівників" великих підприємств, банків, сільгосппідприємств, а 14% такою силою бачать парламентську більшість, що стояла б поза конфліктом "влада-опозиція".

39% населення вважають, що для України сьогодні найважливішим є "обрати нового президента і консолідувати довкола нього політичні сили". 24% думають, що найважливішим для країни є стабілізація ситуації шляхом підвищення авторитету діючої влади "навіть із застосуванням жорстких заходів".

14% упевнені у необхідності забезпечити проведення політреформи, яка б дозволила поліпшити систему влади загалом. 9% вважають за необхідне досягти якомога більшої консолідації політичних сил різного напрямку і 7% виступають за досягнення консолідації опозиційні діючі влади політичних сил.

Зареєстрований у Верховній Раді президентський проект змін до Конституції припускає проведення виборів глави держави і парламенту в один рік. Зараз вибори до парламенту і місцевих органів влади проводяться раз на чотири роки, президента - раз на п'ять років. Останні парламентські вибори відбулися навесні 2002 року, президентські - восени 1999 року.

Чергові президентські вибори в Україні заплановані на осінь 2004 року. Кучма перший раз був обраний президентом країни в липні 1994 року. Другий раз він переміг на президентських виборах у листопаді 1999 року. Відповідно до Конституції України, та ж сама особа не може бути президентом країни більш ніж два терміни підряд. Президент України обирається на 5 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування