Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Cправа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

П'ятниця, 29 серпня 2003, 00:00
Цим матеріалом "Українська правда" починає серію статей з місця подій про перебіг досудових слухань та судового процесу над Павлом Лазаренком.

Похмурий ранок 28 серпня. Сан-Франциско. Федеральний будинок суду. 19 поверх. Тут, у самому центрі Сан-Франциско судять українця. Багатого, колись дуже могутнього. Павла Лазаренка.

Глядачів у залі суду небагато – близько 15. Як мінімум, один з них – товариш із спецслужб, яким завжди складно злитися з юрбою. Павло Іванович сидить за столом захисту в оточенні двох адвокатів – Гарольда Розенталя й Денніса Ріордана. Ще один адвокат – Тереза Гіббонс – уважно стежить за засіданням разом із публікою.

Лазаренко у сірому костюмі, блакитній сорочці. Краватка непримітна. Волосся, досить довго пострижене, трохи посивіло. Але звички начальника збереглися – це видно навіть у залі суду...

Спеціально для Лазаренка в залі присутні дві перекладачки. Лазаренко не знімає навушників. І постійно щось записує до великого зошиту.

Уже відомий в Україні суддя Мартін Дженкінс – типовий суддя з американських фільмів – афроамериканець у довгій чорній мантії з білим комірцем. "Легендарна" представниця обвинувачення Марта Борщ виявилася енергійною стрункою темноволосою жінкою у сіро-блакитному костюмі. Говорить дуже швидко, впевнено, іноді заглядаючи до своїх записів.

28 серпня обидві сторони намагалися з'ясувати, чи підлягають розгляду в американському суді злочини, вчинені Лазаренком в Україні.

Обвинувачення вважає, що екс-прем'єра можна судити, як, наприклад, мера Сан-Франциско, якби він вчинив злочин.

Позиція адвокатів Лазаренка однозначна – "суд у справі екс-прем'єра не може проходити у США". При цьому вони добре розуміють, що Лазаренка неможливо вислати в Україну і там судити – між США й Україною немає договору про екстрадицію.

Те, у чому, власне, звинувачують Лазаренка – хабарі, присвоєння державної власності, перевищення повноважень – він скоїв в Україні. Тобто, якщо і порушив, то українські закони. Як стверджує адвокат Лазаренка Денніс Ріордан, гроші екс-прем'єра зберігалися на рахунках у Швейцарії і на Антігуа, а не у США. Але у рамках звичайних грошових потоків пройшли через американську фінансову систему, що й інкримінується його підзахисному як відмивання грошей у США.

"Тобто проблема не у тому, що відбулося в США, а в тому, що сталося в Україні. Справа Лазаренка – перший випадок, коли в американському суді будуть доводити порушення українського закону", - говорить адвокат.

Цікаве напрошується питання. Припустимо, Каліфорнійський суд визнає, що Лазаренко порушив українські закони... І засуджує його за це. Хто наступний – Волков, Бакай, який за деякими даними також володіє нерухомістю у США, чи інші, які стали вже легендарними мільйонерами – Ахметов, Пінчук (у адвоката-Медведчука заготовлений документ на кожний окремо зароблений посильною працею мільйон, він під цю статтю не підпадає?)

При цьому варто враховувати, що адвокати Лазаренка готові битися на смерть, щоб довести, що він – не головний крадій в Україні. А тільки один із багатьох, які нині живуть і процвітають при владі. Його сформувала система, він почував себе безкарним, як президент і все його оточення.

Уся країна з "Дзеркала тижня" довідалася про схеми, застосовувані "Єдиними Енергетичними Системами" на газовому ринку, тільки Кучма не знав? Знав і тримав прем'єра при владі. Але як тільки Лазаренко став невигідним, Кучма дав команду "фас".

За ті роки, що Лазаренко провів у в'язниці, ситуація в Україні мало змінилася. У такій ситуації адвокатам колишнього прем'єра не важко буде довести, що справа Лазаренка – справа "політична".

Ріордан звернув увагу кореспондента УП на важливу заяву прокурора Марти Борщ у залі суду. Вона вперше повідомила, що президент України відмовився свідчити у справі Лазаренка. "Нам треба буде з'ясувати, в якій формі і від чийого імені надійшла відмова", - сказав Ріордан.

Тут Кучма, який, можливо, дуже хоче, щоб Лазаренка посадили надійно й надовго, сам собі поставив пастку. Зрозуміло, що він не з'явиться у суді, що було б принизливо не стільки для нього, скільки для країни. І не тільки тому, що він - президент, а тому що не зможе чесно відповісти на поставлені адвокатами Лазаренка питання.

Однак, відмовляючись свідчити, Кучма позбавляє захист шансу одержати ті докази, на які розраховують Лазаренко і його юристи. А це означає, що сторони обвинувачення й захисту поставлені в нерівні умови.

"Якщо Україна надасть свої докази проти Лазаренка, а адвокати не отримають можливості для захисту свого клієнта, суддя може припинити процес", - пояснив Ріордан. "Це не означає, що відмова Кучми автоматично означає припинення процесу. Ні. Але може знятися велика частина звинувачень проти Лазаренка. Наприклад, справа "Єдиних енергетичних систем України". Якщо Кучма дійсно відмовився, і не захочуть давати свідчення, наприклад, Волков, Марчук, то це дуже важливо".

Ріордан із подивом дізнався, що Кучма готується до візиту в США. Але коли довідався, що Кучму чекають у Нью-Йорку на засіданні асамблеї ООН, він пояснив, що українському президенту пощастило – всі візити в рамках ООН обумовлюються імунітетом, недоторканністю. Цими привілеями і пояснюється поява на трибуні ООН диктаторів і тиранів, із якими в політичних колах США зазвичай не вітаються.

До речі, ще одна "чорна мітка" для Кучми – на тому ж засіданні суду суддя Дженкінс уперше визнав, що Кучма є важливим свідком для захисту.

Після 2,5 годинного засідання Лазаренко вийшов із залу бадьоро, у гарному настрої. Адвокати не дозволили з ним поговорити, оскільки взагалі обмежують його спілкування з журналістами. Поруч із ним постійно знаходиться тільки син.

За словами Ріордана, з Лазаренком постійно спілкуються тільки адвокати, члени родини й перекладачі. Нічого нового про умови його життя "на волі" адвокат не розповів – екс-прем'єр носить на нозі електронний браслет, добре спить, щоранку робить вправи у маленькому патіо перед садибою, багато читає, переглядає відеозаписи свідків і працює над справою.

Наступне слухання призначене на 10 вересня. Будуть слухати експертів з українського й міжнародного законодавства, щоб з'ясувати підсудність Лазаренка в США.

А 22 вересня делегація із Сан-Франциско вилетить до Києва для продовження допиту свідків.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування