Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчуку, як реформатору армії, слід скоротити "поголів'я" генералів

Понеділок, 4 серпня 2003, 10:18
Перший міністр оборони України Костянтин Морозов вважає, що в Україні забагато генералів.

"Кількість генеральських посад зростала щороку і протягом 10 років це число стало занадто високим", - сказав Морзов в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Разом з тим він поставив під сумнів, що у рамках реформування збройних сил кадрові пертурбації у систем оборони слід проводити негайно: "Я б ці питання розкривав, починаючи з діяльності органів державної влади".

"Всі ці заяви про скорочення, про невідповідність лежать усередині загальної проблеми організації реформи збройних сил як підпорядкованої категорії загальної військової реформи в країні. Військову реформу до цього часу не сплановано, не визначено кінцеву мету реформи збройних сил. Тому про які скорочення можна зараз вести мову", - зазначив перший міністр оборони незалежної України.

На його думку, "слід оцінити потреби оборони, виміряти їх з економічними можливостями, визначитися щодо загроз викликів і ризиків, після цього визначитися щодо союзника у реагуванні на ці загрози й ці дані приведуть до визначення основних параметрів збройних сил". "І у першу чергу - структури й чисельності. А вже після того - принципів комплектування і оцінки, що нам потрібно скорчувати, а що може доведеться й додавати", - вважає Морозов.

Виходячи з вимог українських партнерів з НАТО у першу чергу слід звернути увагу на проведення реформи збройних сил таким чином, "щоб вони відповідали сучасним параметрам військової організації, щоб мали відповідну структуру та чисельність, яка б не була економічним тягарем для держави".

Коментуючи призначення міністром оборони Євгена Марчука, Морозов зазначив, що "цей міністр оборони налаштований на проведення" реформ в армії. "Зокрема, щодо запровадження нових принципів комплектування, правильного розуміння такого принципу, як цивільний контроль над збройними силами. Але це стосується лише виконавського рівня. Уряд повинен спланувати всі заходи державного рівня, для того, щоб виконавча структура, виходячи з цих завдань, змогла б їх практично реалізовувати без будь-яких експериментів", - зазначив він.

Як зазначив Петер фон Шуленбурґ, працівник Міністерства оборони Німеччини, який з наступного року працюватиме у Києві військовим аташе при німецькому посольстві, "перше, що впадає у вічі в українській армії - надто великий персональний склад і надмір арсеналу".

"Це - той спадок, який Україна отримала від Радянсько союзу, й буде надзвичайно складно за короткий термін його позбутися. Але ми сподіваємося, що як це й передбачено, Україна зуміє вирішити ці проблеми до 2010 року", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування