Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

І ПІСЛЯ ЄЕП РОСІЯ НЕ ЗНИЖУВАТИМЕ ДЛЯ УКРАЇНИ ЦІНИ НА ЕНЕРГОНОСІЇ

П'ятниця, 26 вересня 2003, 14:01
Росія у рамках Єдиного економічного простору не знижуватиме ціни для України на енергоносії, заявив посол Російської Федерації в Україні Віктор Чорномирдін.

На засіданні Всеукраїнського прес-клубу Асоціації працівників ЗМІ у п'ятницю у Києві посол заявив, що Росія з 1 жовтня переходить на розрахунок за світовими цінами за енергоносії з усіма країнами, у тому числі з Білорусією. За його словами, "перекручування у цінах є тільки у самій Росії, де ціни низькі".

"На даному етапі у зв'язку з економічними обставинами Росія поки не може підняти ціни усередині країни і вивести їх на рівень світових, але вони будуть рости, тому що при ситуації, коли ціни залишаються на дуже низькому рівні галузі розвиватися не можуть", - заявив посол.

За його словами, у Росії вже є програма, затверджена урядом, що передбачає підвищення цін на енергоносії у поточному і 2004 роках. "Усе залежить від того, як буде розвиватися економіка", - додав він.

Чорномирдін також заявив, що в угоді про ЄЕП немає пунктів, що стосуються цін на енергоносії. "Жодних умов ніхто нікому не ставить і не ставив, і такого питання не було", - підкреслив він.

Посол також заявив, що питання про виведення Чорноморського флоту Російської Федерації з території України під час підписання угоди по ЄЕП також не обговорювалося. "Питання по Чорноморському флоту взагалі не обговорювалося, і на порядку денному не було", - сказав він.

Чорномирдін висловив побажання, щоб зона вільної торгівлі у рамках Єдиного економічного простору чотирьох країн СНД запрацювала вже у 2004 році.

"Дуже б хотілося, щоб вже у наступному році зона вільної торгівлі запрацювала. Все треба зробити для цього. Це стосується і керівництва країн, і фахівців, і міністерств", - сказав посол, відповідаючи на питання журналістів у п'ятницю у Києві.

Чорномирдін зазначив, що створення ефективно діючої зони вільної торгівлі до наступного року цілком реальне. "Це не дуже велика робота, і не треба тут все ускладнювати. Це тільки перший етап, але він дуже важливий", - додав він.

Як повідомлялося, угоду про створення ЄЕП України, Росії, Білорусії, Казахстану підписали президенти цих країн Леонід Кучма, Володимир Путін, Олександр Лукашенко, Нурсултан Назарбаєв 19 вересня в Ялті у ході саміту СНД. ЄЕП передбачає, зокрема, створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування