Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма хоче зробити з Радченка ще одного Горбуліна?

Середа, 3 вересня 2003, 11:23
Призначення Володимира Радченка на посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони України є оптимальним для президента, вважає шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна". Свою думку політолог пояснив тим, що "серед тих претендентів (на посаду секретаря РНБО), що могли зайняти цю посаду, він (Радченко) є менш ангажованим і менш політично залежним від потужних фінансово-політичних угруповань". "Чи збереже він цей статус - це питання", - відзначив Полохало.

У той же час шеф-редактор "Політичної думки" сумнівається, що Радченко зможе підвищити роль цієї структури.

"Цю посаду робить сама особистість. Володимир Горбулін (перший секретар РНБО) вписав у політичну історію України сторінку РНБО завдяки своїм особистим якостям. Чи зможе Радченко стати нео-Горбуліним напередодні серйозних політичних змін - це проблема", - сказав Полохало.

Разом з тим політолог високо оцінив професійні якості Радченка. "Він - професіонал, людина, яка є менеджером силового відомства, яких не так вже і багато", - сказав він.

Полохало також не виключає підвищення ролі секретаря РНБО у випадку прийняття і реалізації третього законопроекту про конституційну реформу (новий законопроект змін до Конституції, розроблений спільно лідерами фракції Компартії Петром Симоненком, Соцпартії Олександром Морозом і адміністрацією президента).

"У випадку, якщо здійсниться реалізація третього законопроекту, то статус секретаря РНБО може підвищитися, але це саме та посада, на яку більше впливає особистість, ніж її повноваження і функції, що до кінця не визначені Конституцією.

Тому потрібно говорити про особистість Радченка, який належить до тих державних службовців, які обережні, зважені і мудрі з погляду навколишнього політичного середовища, які намагаються зберегти певну незалежність від політичних впливів, крім одного - впливу президента", - відзначив політолог.

Полохало вважає, що Радченко ще не реалізував свій потенціал "у силу власного політичного аскетизму". "Чи зможе цей політичний аскет, змінивши себе, стати публічною, впливовою фігурою - це питання", - підкреслив він.

2 вересня президент України Леонід Кучма призначив Володимира Радченка секретарем Ради національної безпеки й оборони України. Іншим указом Радченко звільнений з посади голови СБУ.

Посада секретаря РНБО стала вакантною наприкінці червня поточного року після призначення Євгена Марчука міністром оборони країни

Радченко очолює СБУ з лютого 2001 року. Він змінив на цій посаді Леоніда Деркача.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування