Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма не захотів обговорювати з більшістю обрання президента парламентом

Середа, 1 жовтня 2003, 20:32
Розвиток парламентської більшості як політичної коаліції, а також проведення конституційної реформи обговорили на зустрічі у середу президент України Леонід Кучма і лідери груп і фракцій, що входять у більшість.

Як повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" координатор більшості у Верховній Раді Степан Гавриш, одним з питань обговорення була консолідація сил, направлених на підтримку законодавчих ініціатив президента й уряду для поглиблення реформ і побудова бюджетної політики, яка була б направлена на задоволення інтересів суспільства.

"Ми говорили про голосування у сесійній залі, про роботу парламентської більшості, про формування спільних позицій в Верховній Раді у випадку, коли виникають ситуації, як наприклад при прийнятті заяви про підтримку дій глави держави щодо підписання угоди в Ялті", - відзначив Гавриш.

Друге питання, із його слів, було пов'язане з політреформою. "Президент висловився на підтримку ініціатив народних депутатів з політреформи, зазначивши, що це питання є критичним для українського історичного розвитку, враховуючи загострення політичної боротьби, яка б могла дестабілізувати проходження (конституційної реформи) у сесійній залі", - повідомив координатор більшості.

Він повідомив, що на зустрічі відбулася дискусія "навколо розуміння проведення парламентської реформи спільно з прийняттям закону про пропорційну систему виборів, оскільки більша частина парламенту - мажоритарщики категорично проти того, щоб вибори проводилися по закритих партійних списках партій у багатомандатному загальнодержавному округу".

Учасники зустрічі домовилися про те, що такі консультації парламентської більшості й президента будуть тривати, враховуючи досить серйозну напружену ситуацію в Україні, підкреслив координатор. "Ми відзначили спільно, що парламентська більшість повинна залишатися інструментом стабільності політичного й економічного розвитку України", - додав він.

Відповідаючи на питання про те, чи обговорювався на зустрічі новий законопроект змін до Конституції, який передбачає зміни порядку формування місцевих органів влади, Гавриш сказав, що Кучма обійшов увагою цей проект, оскільки документ "не визначає стратегічної зміни системи влади".

Говорячи про свою думку відносно цього документа, координатор підкреслив, що "необхідно спочатку проведення політреформи влади, створення дійсно реальної публічно відповідальної політичної коаліції уряду й парламенту, і тільки потім перехід до дискусії відносно зміни адміністративно-територіального устрою зміни або пошуків кращої моделі місцевого самоврядування".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування