Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дискусії про ЄЕП і ЄС розколять суспільство - експерти

Понеділок, 27 жовтня 2003, 15:11
Дискусії в ході президентської кампанії про вибір зовнішньополітичного курсу України, зокрема, у виді альтернативи "Євросоюз або Єдиний економічний простір", повинні бути пріоритетними з погляду національних інтересів.

Однак такі дискусії можуть привести до розколу суспільства за регіональною, мовною, конфесійною та іншими ознаками.

Про це свідчать результати опитування 147 експертів, що є представниками політичної еліти або входять у групи впливу, що формують її рішення.

Опитування проведене Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Разумкова з 10 вересня по 9 жовтня 2003 року.

У ньому брали участь представники органів влади, а також політичних партій, неурядових організацій, наукових академічних установ і вищих навчальних закладів, що співпрацюють з органами держвлади або політичними партіями, політичні оглядачі ведучих ЗМІ.

На думку експертів, виходячи з національних інтересів, найбільш пріоритетними в президентській компанії повинні бути дискусії про членство в ЄС і ЄЕП (22%), боротьбі з бідністю, забезпечення гідного рівня життя (14%), зовнішньополітичну орієнтацію, геополітичні пріоритети України (14%), реформування політичної системи і вирішення соціальних проблем, стабілізацію розвитку, соціальний захист (по 13%).

Виходячи з інтересів кандидатів у президенти, вважають експерти, необхідно дискутувати на тему соціальних програм і соціальної політики (22%), альтернативи "ЄЕП або ЄС" (19%), подолання бідності, підвищення добробуту (19%).

Разом з тим, найбільша частина експертів - 35% - вважають, що вибір зовнішньополітичної орієнтації України, сформульований, зокрема, у виді альтернативи "ЄС-ЄЕП", може негативно вплинути на забезпечення національних інтересів.

Очевидно, відзначають в УЦЕПД, визначаючи тему зовнішньополітичного вектора розвитку країни як небезпечну, експерти виходять з того, що її використання у виборчій компанії створює реальну небезпеку розколу суспільства за регіональною, національною, мовною, конфесійною та іншими ознаками.

Цей висновок підтверджується тим, що на наступному місці в рейтингу тем, "небезпечних" у контексті національних інтересів, експерти поставили: мовне питання (14%), протиставлення Сходу і Заходу України (9,5%), національні питання (5%), релігійні питання (4%), регіоналізацію, регіональні конфлікти і загрозу сепаратизму (4%).

Таким чином, на думку експертів, існує висока імовірність розиграшу в майбутній виборчій кампанії карти протиставлення один одному різних регіонів країни, що деякою мірою буде повторенням сценарію президентських виборів 1999 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...