Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна нарешті зрівнялася з Гондурасом

Вівторок, 7 жовтня 2003, 15:03
Україна цього року знову займає одне з найбільш високих місць за рівнем корумпованості у світі.

Відповідно до досліджень міжнародної організації Transparency International, оприлюднених у вівторок, Україна в списку найбільш корумпованих країн стоїть на 106-му місці зі 133 (чим нижча позиція в рейтингу, тим вищий рівень корупції).

Крім України на цій позиції знаходяться Болівія, Гондурас, Македонія, Сербія і Чорногорія, Судан, Зімбабве (індекс сприйняття корупції (ІСК) цих країн - 2,3).

У той же час, в Україні було проведено 10 досліджень, тоді як у її "сусідів" - від 5 до 7. Цього року в цілому 13 незалежних організацій провели 17 досліджень. Для того, щоб бути включеною в Індекс сприйняття корупції, у країні повинні бути проведені як мінімум три опитування.

У 2002 році Україна в списку найбільш корумпованих країн стояла на 85-му місці з 102. Крім України на 85-й позиції знаходилися Грузія й В'єтнам з індексом 2,4.

В останньому рейтингу на першому місці по індексу сприйняття корупції знаходиться Фінляндія (індекс - 9,7), на останньому - Бангладеш (1,3).

Російська Федерація наразі поділяє 86-е місце з Мозамбіком (індекс - 2,7). За результатами дослідження 2002 року Росія зайняла 71-е місце.

У 2001 році індекс корумпованості України складав 2,1, а в 2000 році індекс був рекордно низьким - 1,5. Найкращий рейтинг Україна мала в 1998 р., коли її індекс склав 2,8, однак вже в 1999 р. він знизився до 2,6.

Основою індексу служать різні опитування, що збирають оцінки громадян країни, іноземців, що постійно проживають у ній, підприємців і аналітиків. Індекс Transparency International становить собою зріз поглядів осіб, що приймають ключові рішення по інвестиціях і торгівлі.

ІСК-2003 являє собою зведення опитувань громадської думки і відбиває сприйняття корупції діловими й академічними колами, фахівцями з оцінки ризиків, що проживають як у самих країнах, так і за їх межами.

"Важливо не забувати, що ІСК, нехай навіть він і охопив 133 країни, становить лише певну вибірку", - підкреслив голова правління Трансперенсі Інтернешнл (ТІ) Пітер Айген, - "У нас немає достатніх даних по інших країнах, багато з яких, не виключено, можуть бути вкрай корумповані".

Значним масштабом поширення корупції характеризуються такі країни, як Бангладеш, Нігерія, Гаїті, Парагвай, М'янма, Камерун, Ангола, Таджикистан, Кенія, Грузія, Азербайджан і Індонезія, - країни з показником нижче 2 у новому Індексі. Країни з показником вище 9, тобто з дуже низьким рівнем сприйманої корупції, - це багаті країни, а саме: Фінляндія, Ісландія, Данія, Нова Зеландія, Сінгапур і Швеція.

Пітер Айген вказав на ряд змін, відбитих у ІСК: "На основі даних із джерел, що регулярно використовувалися для нашого індексу, Австрія, Бельгія, Колумбія, Франція, Німеччина, Ірландія, Малайзія, Норвегія і Туніс демонструють поліпшення ситуації з корупцією", тоді як Аргентина, Бєларусь, Чилі, Канада, Ізраїль, Люксембург, Польща, США і Зімбабве - становлять приклади погіршення".

Transparency International - заснований в 1993 р. міжнародний недержавний і некомерційний суспільний рух, метою якого є мобілізація через зростаючу мережу національних представництв громадянського суспільства, ділових, учених і урядових кіл на боротьбу з корупцією як на національному, так і на міжнародному рівні.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: