Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США пропонують Україні контракт по "Одеса-Броди"

Вівторок, 4 листопада 2003, 10:32
Посол США в Україні Джон Гербст пропонує Україні укласти контракт з американською компанією щодо підтримки використання трубопроводу "Одеса-Броди" у європейському напрямку.

Про це він заявив в інтерв’ю газеті "День", повідомивши, що американські компанії вже ведуть переговори з українським урядом щодо можливостей використання потужностей трубопроводу "Одеса-Броди" для зберігання нафти.

"В інтересах України було б укласти контракт, який зараз перебуває в стадії переговорів між українським урядом і американською компанією", - відзначив посол.

Водночас він відмовився назвати компанію, яка проводить відповідні переговори з українським урядом. "Це не відповідає моїй ролі", – сказав американський посол.

Гербст вважає також, що використання нафтопроводу для транспортування каспійської нафти до Європи "покращило б динаміку європейської інтеграції України".

"Будівництво нафтопроводу, власне, й проводилося для транспортування каспійської нафти до Європи. Нафтопровід "Одеса-Броди" має безперечну цінність як для зміцнення енергетичної безпеки України, так і для інтеграції України до Європи", - підкреслив посол.

Крім того, сказав він, якщо буде ухвалено рішення стосовно використання нафтопроводу в реверсному напрямку, тоді до нього буде закачано нафту нижчої якості, що створить проблеми для підтримання його в робочому стані. Каспійська ж нафта, за словами посла, має вищу якість, що вимагає менших затрат для підтримання нафтопроводу.

В той же час, відповідаючи на питання про надання Україні статусу країни з ринковою економікою, Гербст відзначив, що "це складне питання".

"З одного боку, ми визнаємо величезний економічний поступ, якого досягла Україна за останні кілька років. Всі прекрасно знають про відмінні показники економічного зростання за останні три роки. Ми схвалюємо фіскальну та бюджетну політику України" – сказав Гербст.

"У той же час ми продовжуємо визнавати, що тут існують певні речі, які не відповідають ринковій економіці. Речі, які мають стосунок до верховенства права, до здатності судів забезпечувати виконання комерційного законодавства, однаково для всіх компаній.

Незважаючи на масштабну приватизацію, уряд продовжує грати дуже серйозну роль в економіці, бути власником багатьох підприємств. Існує питання урядових субсидій, які полегшують українським компаніям конкуренцію за кордоном. Особливо в енергетичному секторі", - відзначив він.

"Сказавши так, я зауважу, що це питання, над яким нам потрібно працювати з українським урядом. І ми готові працювати якомога наполегливіше, щоб розв’язати це питання якнайшвидше", - сказав посол.

Крім того, Гербст відзначив, що Сполучені Штати "дуже б хотіли бачити Україну членом СОТ" і додав, що це питання розглядається з трьох поглядів.

"Перший - це той, про який я вже згадував: вступ до СОТ важливий для інтеграції України до світової економіки. Але існують і два конкретні економічні підходи до цього питання", - сказав посол.

Такими питаннями він назвав питання імпорту курятини та захисту прав інтелектуальної власності.

"Я думаю, що з питання курятини досягнуто значного прогресу, і сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо, що імпорт знову почав надходити. Із питання інтелектуальної власності було здійснено позитивні кроки з огляду на прийняті в цьому році законодавчі акти.

Але деякі питання, зокрема, стосовно компакт-дисків, все ще залишилися. У Верховній Раді робилися спроби розглянути цю справу протягом кількох місяців, проте без успіху", - сказав посол.

"Я можу додати, що питання, пов’язані зi вступом України до СОТ, мають дуже високу пріоритетність для мене та для Сполучених Штатів", - сказав він.

Іншими пріоритетами для США щодо України посол назвав вступ України до НАТО в довгостроковій перспективі, "питання, пов’язані з Іраком", збільшення двосторонньої торгівлі та закордонних інвестицій.

"Але для того, щоб економічні зрушення мали місце, щоб членство в СОТ стало реальністю, потрібні додаткові економічні реформи", - наголосив Гербст.

"Також справедливим є те, що якщо ми серйозно говоримо про членство України в НАТО чи ЄС, що є ще однією нашою метою, то ми повинні надавати великої ваги питанню вільних і чесних виборів", - відзначив американський посол.

"Є зв’язок між усіма цими цілями. Але тут треба підкреслити, що якщо всі ці цілі будуть досягнутi, то звичайні українці житимуть у чудовому суспільстві. Тому що це буде суспільство, в якому українці самі вибиратимуть своє керівництво, суспільство, яке буде значно багатшим економічно, тому що люди отримуватимуть прибуток від власної економічної діяльності. Іншими словами, моя мета полягає в тому, щоб допомогти Україні досягти цього прогресу", - підкреслив Гербст.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: