Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуація навколо Тузли ледве не зірвала плани РАТ "ЄЕС" по скупці українських обленерго

Четвер, 4 грудня 2003, 15:05
Анатолій Чубайс називає придбання РАТ "ЄЕС Росії" 30% акцій 10 українських обленерго не експансією, а стратегією відкритої конкуренції.

За підсумками зустрічей з керівництвом України Чубайс відзначив, що на них обговорювалися стратегічні питання, у тому числі пов'язані з планами приватизації енергоактивів України.

"Головне було - зрозуміти, рухаємося ми чи ні. Ми одержали відповідь: так, Україна планує здійснювати приватизацію в енергосистемах, так, Україна не проти участі РАТ "ЄЕС" - не буде ексклюзиву, не буде дискримінації", - сказав Чубайс, додавши, що саме така відповідь влаштовує компанію.

"Це те, що ми і хотіли одержати - будуть запропоновані конкурентні рівні умови", - підкреслив Чубайс.

Відповідаючи на питання про корпоративні конфлікти в деяких з обленерго, у яких планує брати участь РАТ, Чубайс сказав: "Як би не домовилися акціонери, ми вибудували угоду так, що вона інваріантна до їхніх домовленостей".

З приводу так званої "експансії РАТ" у країни пострадянського простору Чубайс відзначив: "Якщо не здійснювати експансію на пострадянський простір, буде експансія з пострадянського простору в Росію. Я хочу, щоб Росія була лідером, і я на це працюю, лідером у розвитку бізнесу, енергетичного бізнесу".

Крім того, Чубайс повідомив, що угоду по придбанню активів в українських обленерго буде необхідно схвалити на раді директорів РАТ "ЄЕС Росії", і висловив упевненість, що рада ухвалить позитивне рішення по угоді. "Параметри угоди очевидно привабливі", - сказав Чубайс.

Президент РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс вважає, що ситуація з будівництвом дамби в Керченській протоці призводить до погіршення україно-російських відносин і стимулює антиросійські настрої в Україні.

Відповідаючи на питання про політичні складові входження РАТ "ЄЕС Росії" в українські енергоактиви, він сказав: "Є можливість порівняти дві стратегії Росії стосовно України, що реалізуються останнім часом. Стратегія номер один називається "Тузла", стратегія номер два називається "придбання енергетичних активів і інвестиції російського бізнесу в українську енергетику. Вибирайте".

"У моєму розумінні стратегія "Тузли" нічого, крім національного приниження Росії, різкого погіршення відносин між Росією й Україною, істотного стимулювання антиросійських настроїв в Україні, не приносить", - підкреслив він.

"Це стратегія, яку можуть реалізовувати люди, взагалі не здатні розуміти, у якому світі вони живуть, що потрібно Росії, що потрібно Україні", - сказав президент РАТ.

"Росія повинна бути сильною країною, і Росії потрібні не слабкі, а сильні й ефективні сусіди. Сильна Україна і сильна Росія - єдина правильна стратегія розвитку наших відносин", - сказав Чубайс.

Він повідомив, що в зв'язку із ситуацією навколо Тузли угоду по входженню РАТ "ЄЕС" в українські енергоактиви бул відкладено, й існувала загроза її зриву.

Як повідомлялося раніше, РАТ "ЄЕС" домовилося з двома українськими групами - "Енергетичний стандарт" і "Інтерпайп" - про купівлю третини створюваного холдингу, у котрий ввійдуть активи 10 українських регіональних електромережевих компаній (обленерго). У холдинг увійде від 16% до 100% акцій у цих обленерго.

Чубайс уточнив, що в чотирьох компаніях новій структурі буде належати блокуючий пакет (за українським законодавством - більше 40%) - у "Полтаваобленерго", "Сумиобленерго", "Чернігівобленерго" і "Тернопільобленерго".

Раніше повідомлялося, що в "Луганськобленерго" новій структурі буде належати 100%.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...