Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС отримав відповідь, що Кучма за Конституцією був президентом один раз

Четвер, 4 грудня 2003, 15:36
Конституційний суд почав розгляд справи, що стосується можливості чинного президента Леоніда Кучми бути обраним ще на один термін главою української держави на виборах у 2004 році.

Розгляд справи за конституційними поданнями 53 і 47 народних депутатів проходить у формі письмового слухання, і в четвер воно відбувалося на відкритому пленарному засіданні.

Як повідомив суддя-доповідач по цій справі Василь Німченко, в одному з подань мова йде про оборотність дії Конституції у часі, у другому піднімається конкретне питання про те, чи може діючий президент бути обраним на посаду глави держави на наступний термін на виборах у 2004 році.

Він також повідомив, що за запитом КС свої висновки з цих питань надали Інститут держави і права імені Корецького Національної академії наук України, Київський національний університет, Одеська національна юридична академія і Харківський держуніверситет. Зокрема, у висновках Інституту держави і права відзначається, що Кучма був обраний президентом у 1999 році по Конституції 1996 року вперше, і саме цю обставину повинен врахувати КС.

У висновку Київського національного університету також відзначається, що по Конституції 1996 року діючий президент був обраний уперше, а виконання ним обов'язків глави держави після прийняття Конституції 1996 року до переобрання на цю посаду в 1999 році не може вважатися повним п'ятирічним терміном президентських повноважень.

У висновку Одеської юракадемії відзначається, що Кучма, беручи участь у виборах у 1999 році, уперше претендував на посаду президента. При цьому положення частини 3 статті 103 Конституції, відповідно до якого одна й та сама особа не може бути президентом України більш двох термінів підряд, не поширюється на обрання президента до вступу в силу діючого Основного закону, тобто під час дії Конституції УРСР 1978 року.

На запит КС Центвиборчком вказав, що, ухвалюючи рішення про обрання Кучми президентом у 1999 році, не мав підстав вказувати в документах, що він обирався і був обраний повторно.

Як повідомлялося, чергові президентські вибори в Україні намічені на осінь 2004 року. Кучма перший раз був обраний президентом країни в липні 1994 року. Другий раз він переміг на президентських виборах у листопаді 1999 року. Відповідно до Конституції України, одна й та сама особа не може бути президентом країни більш ніж два терміни підряд. Президент України обирається на 5 років. Діюча Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року.

Кучма вже заявляв, що не збирається балотуватися в президенти на виборах у 2004 році.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: