Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін викреслив слова про державу Україна. І побажав здоров'я Кучмі

Субота, 24 січня 2004, 08:00
В п'ятницю увечері Кучма один раз зірвав оплески палацу культури "України". Путін – 11 разів. Іноді це навіть виглядало непристойно. Так закінчився Рік Росії в Україні. Який, на думку песимістів, триває вже 350 років.

Журналістів посадили на балкон "України", тому що в залі не вистачало місць гостям. Треба було бути акуратним і не класти нічого на бильце балкона, який нависав над залом. "Хлопці, я вас благаю, приберіть все! Не дай Боже, полетить президенту на голову", - суворо попросила відповідальний працівник палацу культури.

Перед концертом першим виступив Кучма. З промовою, в якій складно виділити щось яскраве: рік українці і росіяни пізнавали один одного, знаходили відмінності, але ми, т-с-кать, приречені бути разом. Ще Кучма прорекламував свою книжку, сказавши, що назва "Україна – не Росія" викликала "у багатьох своєрідний шок".

Ймовірно, шокований був і Путін. Тому що він почав виступ словами: "Дорогі колеги!"

Якщо чесно, до того моменту, крім Путіна, в залі був помічений лише один президент – Кучма. Може, у Путіна заведено використовувати множину – звертаючись в своїх виступах також і до самого себе. Може, переговори про спадкоємця увінчалися успіхом, і Путіну пред'явили третього президента України. Жартівники припустили, що десь під кріслами цілком міг ховатися ще і Лукашенко.

 
Конкурс: де чия лисина?
 
Путін замість "в Україні" говорив "на Україні". Тим самим опускаючи Україну до рівня якоїсь острівної держави. Однак Путін цього не відчував. Тому що весь час хвалив Україну.

Навіть більше того. Путін гордився Україною, як учитель своїми випускниками. Двічі. Спершу - під час виступу: "Ми в Росії щиро пишаємося успіхами України в економічному розвитку, зміцненні позицій на міжнародній арені".

Потім – під час фуршету на п'ятому поверсі палацу "Україна". Путін говорив другий тост: "За красуню Україну, великий працелюбний народ. Ми пишаємося вами. […] За Україну і здоров'я президента України Леоніда Даниловича Кучми".

Проте, Путін хотів як краще, а вийшло два непорозуміння з цією "гордістю".

По-перше, з чого б це Путін так педалював тему здоров'я рідного гаранта? Він що, не знає, що рівно тиждень тому половина країни уже ледве не поховала Кучму?. Побажав би йому успіхів в роботі або щастя – не так було б підозріло.

По-друге, Путін взагалі поставив під сумнів розвиток України як незалежної держави.

Справа ось у чому. Російським журналістам перед концертом роздали текст виступу Путіна. І там було написано: "Ми в Росії щиро пишаємося успіхами братньої України в державному будівництві, зміцненні економічного потенціалу і міжнародних позицій. Росії потрібна сильна Україна, а Україні – сильна Росія".

А Путін прочитав зовсім не так – він викинув шматок фрази, слова, що Росія "пишається успіхами братньої України в державному будівництві". У результаті залишилася тільки економіка і міжнародна арена.

Може, Путін не сам, а хтось за нього викреслив ці декілька слів з промови. Наприклад, Сергій Приходько – заступник глави адміністрації Путіна?

Сам він після виступу Путіна в прес-центрі "України" зверхньо розповідав російським журналістам про переговори президентів. Повторивши кілька разів: "ну, які будуть питання по суті?", Приходько нарвався: "Сергій Едуардович, а що було б між Україною і Росією, якби не було цих помпезних заходів?".

"Як що, війна!", - відповів за Приходька веселий журналіст. Всі почали сміятися, а Приходько запевнив, що до такого б, звичайно, точно не дійшло.

Російські журналісти намагалися дізнатися у Приходька, чи "обговорювалися на зустрічі президентів важкі внутрішньополітичні обставини Кучми". Приходько не погодився з формулюванням: "А які у нього важкі внутрішньополітичні обставини?"

Взагалі заступник глави російської АП поводився тайкома і говорив мало. Тому що багато було вранці. Можна сказати, навіть обмовився:

Тоді, говорячи про президентські вибори, Приходько заявив: "Ми зацікавлені в збереженні на Україні політичної і економічної стабільності. А якими засобами це забезпечить нинішнє керівництво України – це їх справа".

Сказати - сказав, але знати - не знав: що в Україні словосполучення "збереження стабільності" рівносильно третьому терміну Кучми. А після його слів багато що стало на свої місця.

Наприклад, чому в складі делегації Росії стільки бізнесменів вищого рангу? Алекперов ("Лукойл"), Лебедєв (Національний резервний банк), Деріпаска ("Базовий елемент"), Хан (ТНК), Вайншток ("Транснєфть"), Раппопорт (РАТ "ЄЕС"), Тахаутдінов ("Татнєфть")…

Просто в Україні "сейл" починається! Розпродаж промислових активів. У зв'язку із закриттям магазина "У Кучми". Або навпаки – гроші потрібні в зв'язку з переїздом магазина. З другого терміну в третій.

Ось Олександр Лебедєв – розумна людина. Балотувався в Думу як висуванець "Родіни", а зараз перейшов у "Єдину Росію". За що отримав хорошу посаду - і тепер він може суміщати бізнес з політикою:

"Ну, я взагалі-то заступник голови комітету у справах СНД. Чому приїхав в Київ? У мене були конкретні питання. Ну, перше – це про спільне виробництво літака Ан-148. Друге – в Алушті ми вже вклали 10 мільйонів доларів в готель. І тепер ми там поряд знайшли базу товариства "Спартак" і хотіли б в неї також вкласти гроші… Взагалі-то, ми спонсори збірної по футболу. Навіщо нам їздити кудись на Кіпр, якщо можна в Алушту".

Дійсно, порівнюючи перше і друге, аргументи на користь українського курорту переважають. На Кіпрі розпродажів не передбачається. Там, навпаки. все дорожчає – країна через чотири місяці вступає в ЄС.

Від остаточного падіння духом врятував міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов. Він спростував, що є якесь рішення по нафтопроводу "Одеса-Броди". Про те, що президенти повинні були благословити реверс, в п'ятницю написали московські "Ведомости".

Газета повідомляла, що Кучма і Путін "парафують угоду про транзит російської нафти, внаслідок чого Україна погодиться на реверс нафтопроводу „Одеса - Броди". Однак Єрмілов нагадав, що після переговорів в Маріїнському палаці було підписано три документи, і легендарного нафтопроводу вони не стосувалися.

Загалом же міністр попросив поменше писати на тему "Одеса-Броди", щоб не чинити тиск на компанію "Energy Solution", що досліджує оптимальний напрям роботи труби. Експерти повинні дати свій вердикт 27 грудня.

Або в цьому немає потреби – доля "Одеса-Броди" визначена під час візиту Путіна в Україну?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...