Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна розповіла Євросоюзу, як Польща надурила "донецьких"

Субота, 28 лютого 2004, 14:34
Україна звернулася до ЄС за роз'ясненнями щодо програшу "Індустріального союзу Донбасу" в тендері за польській комбінат "Гута Честохова".

Про це заявив у інтерв'ю радіо "Свобода" перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

"На наш погляд, польська аргументація на сьогодні нас не влаштовує, але ми думаємо, що в результаті подальших консультацій ми будемо шукати рішення. І ми вже звернулися за певними роз’ясненнями і до ЄС", – сказав він.

Чалий пояснив, що на офіційний запит України щодо цієї ситуації відповів міністр державного майна Польщі. Він сказав, що одним із головних мотивів "є те, що пропозиція "ІСД" суперечить положенням Договору про приєднання [Польщі до ЄС]".

Польський міністр послався на те, що договір забороняє Польщі збільшувати виробничі потужності за винятками, узгодженими у програмі реструктуризації польської металургії до 2006-го року.

Чалий сказав, що Україна "дуже уважно вивчила відповідну програму".

"Те, що ми там прочитали, якраз і ті консультації, які ми отримали в Брюсселі і отримали у Варшаві від польських юристів, показують, що "Гута Честохова" якраз і не була в списку тих підприємств, відносно яких треба обмежувати потужності, і вона не отримує дотації на реструктуризацію", – пояснив Чалий.

Кореспондент "Свободи" з посиланням на польську пресу навів ще один аргумент проти "ІСД": відмовившись від інвестицій "ІСД", Польща не буде залежати від імпорту сировини з-за східного кордону, з чим після входження Польщі в ЄС можуть бути якісь проблеми.

Чалий назвав цей аргумент "спірним", тому що Україна є і буде залишатися одним із головних європейських виробників сировини для металургійної промисловості.

"І як приклад цього, що група "LMN", яка зараз претендує на "Гуту Сталі Честохова", вона активно працює і на Україні, щоб саме приватизувати підприємство, яке може робити сировину для металургійного комплексу", – зазначив він.

Тобто "LMN" розуміє, що воно не зможе організувати ефективно виробництво сталі в Центральній і Східній Європі без залучення української сировини, пояснив заступник міністра.

Чалий сказав, що цей аргумент преси базується "просто на професійному незнанні джерел сировини для головних металургійних комбінатів Центральної і Східної Європи".

Водночас Чалий також сказав, що не використовував би термінологію "скандал" щодо нинішньої історії: "Ми є з Польщею стратегічними партнерами, і наше партнерство вже пройшло перевірку часом у різних ситуаціях, в тому числі й складних".

Чалий сказав, що Україна пропонує створити на міждержавному рівні "певний консультативний механізм, можливо, робочу групу", яка проаналізує ситуацію і порекомендує двом урядам вихід з неї.

Він нагадав, що рішення стосовно "Гути Честохова" зараз існує на рівні міністра державного майна Польщі, а польський уряд ще ніяких рішень не приймав.

Водночас президент "Індустріального Союзу Донбасу" Сергій Тарута закликав польський уряд провести спеціальне розслідування.

"Ми не програли, а наші всі умови були кращими. І уряд Польщі має втрутитися. Має бути створена спеціальна комісія, яка повинна глибоко розібратися в ситуації", – сказав Тарута в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"Ми вважаємо, що Польща достатньо демократична країна і повинна робити процедуру чіткою і відкритою для усіх. І якщо комусь хочеться фальсифікувати результати конкурсу, то це не має залежати ні від одного, ні від двох осіб. А має втрутитися уряд Польщі, провівши спеціальне розслідування", – підкреслив Тарута.

Як відомо, на засіданні тендерної комісії щодо комбінату "Гута Честохова" з рахунком сім "за" при відсутніх "проти" було визнано перемогу "Індустріального Союзу Донбасу". Однак потім індійсько-британська компанія LNM подала додаткові пропозиції, і після тижневої паузи Міністерство держмайна Польщі визнало її новим переможцем.

У той же час прем'єр-міністр України Віктор Янукович направив у суботу лист своєму польському колезі Лешику Міллеру.

Янукович у листі називає рішення про відмову "Індустріальному союзові Донбасу" ("ІСД") у приватизації польського металургійного підприємства Huta Czestoсhowa S.A дискримінаційним стосовно українського підприємства.

"Якщо є помилка, її потрібно виправити", – відзначив у листі Янукович, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Читайте також:

Янукович помститься Польщі за "ІСД" - доручить Угорщині бути послом в ЄС

В Польщі критикують рішення уряду відмовити "ІСД"

Поразка Польщі під Честоховом

"ІСД" може приватизувати "Гута Честохова", якщо індійці не розплатяться до кінця березня


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: