ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ БУДЕ ПОРУШУВАТИ КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ЗА МАТЕРІАЛАМИ КРАВЧЕНКА

Понеділок, 1 березня 2004, 23:00
Генеральна прокуратура України відмовила в порушенні кримінальної справи за матеріалами генерала СБУ Володимира Кравченка, переданими в Генпрокуратуру депутатом Миколою Томенком.

Про це повідомив генеральний прокурор України Геннадій Васильєв на зустрічі з журналістами у вівторок у Києві.

За його словами, перевірка Генпрокуратури ніяких порушень закону в матеріалах Кравченка не виявила, тому підстав для порушення кримінальної справи немає.

"Те, що приводив Кравченко, ми проаналізували – порушень немає. Це остаточний висновок", – сказав Васильєв.

Він також відзначив, що вказівок із приводу стеження за будь-ким також не було, і це встановлено перевіркою.

За словами Васильєва, якщо буде виявлена диспозиція між чинним в Україні законодавством і діями Кравченка, то буде вирішуватися питання про порушення кримінальної справи.

"Що стосується безпеки в плані відповідальності, це залежить від самого Кравченка", – сказав генпрокурор.

За словами Васильєва, повернення Кравченка закономірно, оскільки він генерал, співробітник СБУ, носій секретної інформації, у якій, на думку генпрокурора, можуть бути зацікавлені іноземні спецслужби.

Васильєв вважає, що Кравченко повинен "без будь-якої передачі (екстрадиції) повернутися: це було б і логічно, і правильно з усіх боків". "Що ж стосується його як юриста, то в мене дуже великі сумніви. Напевно, правову оцінку своїм діям він давати не може", – заявив генпрокурор.

Колишній радник посольства України в Німеччині генерал СБУ Кравченко 18-19 лютого зробив перші заяви на радіо "Німецька хвиля" про те, що має у своєму розпорядженні матеріали про політичне стеження за українською опозицією, санкціоноване владою.

Пізніше він заявляв, що йому нібито наказували вжити заходів для недопущення виходу в ефір німецької телекомпанії ZDF програми "Мона Ліза" із сюжетом про зникнення дітей у Харкові.

27 лютого народний депутат Микола Томенко (фракція "Наша Україна") передав у Генпрокуратуру 8 документів генерала СБУ Валерія Кравченко. Днем раніше він одержав їх від самого Кравченка в Німеччині. Матеріали, за його словами, підтверджують, що українські влади санкціонували стеження за представниками опозиції.

Томенко повідомив, що Кравченко готовий повернутися в Україну, якщо Генпрокуратура відкриє справу по наданим їм документам. Однак, за його словами, якщо така справа відкрита не буде, генерал попросить політичного притулку в Німеччині.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ТОМЕНКО ПЕРЕДАВ МАТЕРІАЛИ ГЕНЕРАЛА КРАВЧЕНКА КЕРІВНИЦТВУ ПАРЛАМЕНТУ

Оприлюднено уривки таємних циркулярів генерала Кравченка


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування