Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дубина не зможе почати працювати, поки не призначать міністра ПЕК

Середа, 17 березня 2004, 10:44
Прийняття постанови уряду про створення національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" і затвердження її статуту затримується через відсутність міністра палива й енергетики. Таку думку висловив журналістам у четвер голова Фонду держмайна (ФДМ) України Михайло Чечетов.

"Сьогодні ніхто не може в Мінпаливенерго взяти на себе відповідальність. Як тільки буде призначений новий міністр енергетики, усі питання відпадуть", – сказав він.

За словами Чечетова, позиції екс-міністра Сергія Єрмілова, якого президент України звільнив 5 березня, і президента НАК Олега Дубини по ряду питань розходилися. "Бачення Олега Дубини було одне, бачення Мінпаливенерго було інше, тому йшло притирання", – відзначив глава ФДМ.

Він уточнив, що розбіжності стосувалися функцій і повноважень компанії в частині управління переданими їй пакетами акцій, майном, а також питань обрання і призначення керівництва НАК, наглядової ради, побудови вертикалі управління компанії.

"Олег Вікторович (Дубина) – прихильник тієї позиції, що компанія повинна знаходитися максимально в автономному "плаванні" по типу НАК "Нафтогаз України", а Мінпаливенерго і Кабінет міністрів схильні до того, що компанія повинна бути у вертикальній підпорядкованості Міністерству або Кабінетові міністрів", – пояснив Чечетов.

Глава ФДМ додав, що оскільки компанія державна, то логічно, що її наглядова рада буде складатися з держслужбовців на рівні заступників міністрів, після чого виникає питання функцій ради – "кого він буде призначати, кого знімати, як заслуховувати, хто буде призначати правління компанії".

"Олег Вікторович тяжіє до того, щоб він призначав, щоб була тверда вертикаль. Мінпаливенерго, Кабінет міністрів тяжіє до тієї системи, що вони повинні призначати наглядову раду чи з їхньої згоди, таким чином, Кабінет міністрів буде брати участь у формуванні структури керування", – сказав Чечетов.

При цьому він додав, що по переліку пакетів акцій, що будуть передані НАК "Енергетична компанія України", зокрема по питанню 50% акцій "Київенерго", дискусії майже немає.

"Про "Київенерго" ніхто не дискутує. Вона потрапляє однозначно. Що стосується пакетів – тут менше дискусій, менше неузгоджених питань, ніж у частині підпорядкованості компаній, призначення кадрового складу компанії, у частині функцій компаній по управлінню майном", – відзначив Чечетов.

Як повідомлялося, президент України 22 січня цього року підписав указ про заходи для підвищення ефективності управління електроенергетичним комплексом країни, що передбачає створення НАК "Енергетична компанія України", а потім призначив її президентом Дубину.

Глава держави поставив за обов'язок Кабінетові міністрів ужити заходів по створенню такої НАК, у тому числі затвердити статут компанії і забезпечити формування її статутного фонду.

Для цього необхідно, зокрема, визначити перелік ВАТ електроенергетичного комплексу, пакети акцій яких залишилися в державній власності, для закріплення їх у державній власності і передачі в статутний фонд НАК. У нову компанію повинні також увійти держпідприємства НЕК "Укренерго" і "Укрінтеренерго".

У минулу п'ятницю Дубина на зустрічі з президентом заявив про саботаж урядовими структурами указу президента про створення Енергетичної компанії України і зриві термінів його виконання.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування