Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Арешт активів Григоришина не дозволить Чубайсу прийти в Україну

Середа, 17 березня 2004, 11:39
Вихід РАТ "ЄЕС Росії" на енергетичний ринок України може ускладнитися через арешт активів місцевого партнера Костянтина Григоришина, пишуть російські "Ведомости".

Як відзначає видання, акції українських енергорозподільчих компаній, що група "Енергетичний стандарт" збирається передати до спільного з РАТ холдингу, арештовані по визначенню суду. Власник "Енергостандарту" Костянтин Григоришин називає це "українськими реаліями".

"Ведомости" нагадують, що під час грудневого візиту на Україну голова правління РАТ "ЄЕС" Анатолій Чубайс оголосив, що незабаром РАТ стане співвласником 10 з 27 українських енергорозподільчих компаній.

Мова йшла про партнерство РАТ з консорціумом "Інтерпайп" і групою "Енергетичний стандарт", що володіє 40% -ми пакетами акцій у п'ятьох українських енергорозподільчих компаніях – "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Полтаваобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Сумиобленерго" – і дрібними пакетами акцій ще в п'ятьох обленерго. Спільна структура, за словами Чубайса, збиралася брати участь у приватизації українських енергокомпаній.

Однак днями активи "Енергетичного стандарту", включно з акціями енергокомпаній, були арештовані. Як відзначає видання, причиною цього став давній конфлікт компанії з Григорієм Суркісом, що був партнером по УПІК "Металургія".

Український промислово-інвестиційний консорціум "Металургія" створений у 2000 р. У нього ввійшли Сумське НПО ім. Фрунзе, Запорізький феросплавний завод, "Полтаваобленерго", банк "Біг-енергія" і завод "Дніпроспецсталь". Гендиректором консорціуму став Анатолій Головко. Пізніше до складу засновників увійшов Стахановський феросплавний завод.

У момент створення "Металургію" контролювали два партнери – український підприємець Григорій Суркіс і "Енергостандарт" Григоришина, пишуть "Ведомости".

"У 2002 р. партнери перетворилися в суперників, і "Енергетостандарт" втратив частину своїх активів і можливість впливати на управління "Металургією". З тих пір сторони не перестають позиватися", – відзначає видання.

В вівторок прес-служба "Металургії" повідомила, що 15 березня відділ державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Києва заарештував пакети акцій більш ніж 10 українських підприємств, включаючи пакети в обленерго, що належать декільком офшорним компаніям.

Як сказано в прес-релізі, "за даними ряду ЗМІ, зазначені офшорні компанії пов'язані з російським бізнесменом Григоришиним". Рішення суду забороняє номінальним власникам – банкові "Креді Ліоне Україна" і Міжрегіональному фондовому союзові – "робити будь-як дії, пов'язані з переходом прав власності на пакети акцій". Крім того, "Креді Ліоне Україна" заборонено видавати виписки з рахунків у цінних паперах.

У повідомленні сказано, що арешт став попереджувальним заходом до позову "Металургії" до її колишнього директора Анатолія Головка про відшкодування майнової шкоди. Роз'яснити ці претензії представник "Металургії" відмовився.

Один з адвокатів Головко пояснив "Ведомостям", що позивач вимагає відшкодувати більш $100 000 – нібито це вартість пакетів акцій ряду підприємств, що належали "Металургії" і проданих за вказівкою Головка.

"Це свідомо необґрунтований позов, що задоволенню не підлягає. Зазначена сума збитку вигадана, а запобіжні заходи не мають нічого спільного з позовними вимогами", – цитують співрозмовника "Ведомости". Адвокат також пообіцяв заперечити рішення й поскаржитись на суддю. На його думку, ціль позову – заборонити розпоряджатися акціями енергокомпаній, пише видання.

А президент і основний співвласник "Енергостандарту" Костянтин Григоришин заявив "Ведомостям", що на арешт акцій не варто звертати уваги. "Я до цих українських реалій звик. Рішення суду може бути будь-яке, і їх було вже багато. Але законним методом ці активи ніхто відібрати не зможе", – пояснює Григоришин. У РАТ коментувати ситуацію на Україні відмовилися, відзначають "Ведомости".

Читайте також:

Григоришин обвинувачує Медведчука в новій спробі забрати заводи й обленерго?

Арештовані активи Григоришина

Пінчук і Григоришин придбали в "Юкоса" енергоактиви

ЧУБАЙС, ГРИГОРИШИН І ПІНЧУК РОЗДІЛИЛИ НА ТРЬОХ АКЦІЇ 10 УКРАЇНСЬКИХ ОБЛЕНЕРГО

Чубайс, Пінчук, Григоришин: група взаємопорятунку


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування