Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Історія Лазаренка повториться в Україні ще не раз

П'ятниця, 19 березня 2004, 12:05
Експерти міжнародної організації "Трансперенсі інтеренешнл", яка вивчає проблему корупції в різних країнах світу і щороку публікує "індекс корупції", вважають, що Україна – одна з найбільш корумпованих країн світу, і що ситуація погіршується, навіть якщо порівняти Україну п'ятирічної давності.

Про це повідомляє радіо "Німецька хвиля".

"Три, чотири, п'ять років тому рейтинг України був кращим. Тоді вона мала кращі показники, ніж, наприклад, Росія. Тепер Росія сприймається в світі як дещо менш корумпована країна, ніж Україна. Навіть Казахстан та деякі інші пострадянські країни мають кращі позиції, ніж Україна", – сказав регіональний директор організації по країнах Європи та Центральної Азії Міклош Маршал.

Маршал також не виключає, що історія Лазаренка – корупція в дуже великому масштабі – може повторитися.

Такої ж думки президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім.. О. Разумкова Анатолій Гриценко. Він вважає, що зараз відбувається остаточне оволодіння або переділ майна, яке колись було державним.

"Ті приватизаційні кроки, які робляться, далеко не в усіх випадках прозорі. І ми знаємо, що за нинішньої політичної системи жодне економічне рішення не приймається без благословення з найвищого рівня", – вважає Гриценко.

Говорячи про можливі наслідки процесу над Лазаренком для внутрішньої політики в Україні, Гриценко звернув увагу на два моменти: "Перший напрям – це подальша компрометація фігури Юлії Тимошенко, особливо якщо вона об'єднає свої зусилля з Морозом, або принаймні з Ющенком".

Тобто Гриценко передбачає, що можлива масована кампанія в засобах масової інформації, "де буде тісно ув'язуватися через "ЄЕСУ" фігура Лазаренка й фігура Тимошенко".

Другий напрям впливу, на думку Гриценка, такий: "Якщо в ході слухань справи Лазаренка будуть оприлюднені матеріали, які становлять загрозу або для президента Кучми, або для його оточення, особливо якщо будуть використані плівки Мельниченка, тоді ця інформація може слугувати певним чинником стримування владних структур і чинником страху, оскільки буде відчуття, що не всі вони зможуть вільно подорожувати світом".

Про внутрішньополітичну ситуацію в Україні Міклош Маршал сказав, що він сподівається, що "керівництво може вчитися на уроках інших країн. Багато диктаторів та авторитарних правителів були усунуті від влади шляхом народних протестів саме через корупцію".

Як приклад він навів Грузію, деякі латиноамериканські та азіатські країни... "На мою думку, в першу чергу їм треба провести відкриті та чесні президентські вибори, які б дозволили відверту суспільну дискусію про майбутнє України", – сказав Маршал.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування