Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄВРОКОМІСАР ПРОТИ ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО ЄС

Понеділок, 8 березня 2004, 15:22
Комісар Євросоюзу з питань єдиного ринку Фріц Болкештайн вважає, що Україну, Білорусь, Молдову та особливо Туреччину не слід приймати до Європейського Союзу.

Про такі думки Болкештайна повідомляє Financial Times, яка зазначає, що єврокомісар нещодавно випустив книгу "Межі Європи".

Болкештайн пояснює свою думку тим, що Туреччині слід відвести роль буферної зони між ЄС та такими країнами, як Сирія, Іран та Ірак.

Україна ж має ізолювати Європу від Росії. Таку саме роль Болкештайн відводить Молдові і Білорусі.

"Якщо Туреччина стане членом ЄС, то буде досить складно відмовити в цьому такій країні, як Україна", – сказав єврокомісар в інтерв'ю Financial Times. "Україна – більш європейська країна, ніж Туреччина", – додав Болкештайн.

У самій книзі, на відміну від інтерв'ю Financial Times, Болкештайн говорить так: "На сході є політична необхідність в буферній зоні між ЄС та Росією, яка може бути сформована з країн, що не належать до будь-якого блоку".

Болкештайн зазначив, що з розширенням ЄС на схід, яке відбудеться у 2004 році, варто зупинити подальшу інтеграцію інших країн до ЄС.

Водночас він вважає, що слід продовжити поширення ключових економічних сфер компетенції ЄС – єдиний ринок, торгова політика та конкурентна політика.

В інтерв'ю голландському телебаченню, яке цитує Бі-Бі-Сі, Болкештайн сказав, що коли Туреччину було запрошено до ЄС в 1999 році, тоді не було серйозних дебатів з цього приводу. "Вся розмова на самміті ЄС тривала три хвилини", – сказав комісар ЄС.

Financial Times називає голландського ліберала Болкештайна одним із найбільших скептиків щодо членства Туреччини в ЄС серед 20 комісарів Євросоюзу. У жовтні вони мають вирішити, чи починати з Туреччиною переговори про початок процесу приєднання.

Financial Times зазначає, що більшість єврокомісарів схильні до того, щоб схвалити турецьку заявку, яка має передбачати продовження Анкарою реформ і допомогу у возз'єднанні Кіпру.

Водночас Financial Times наводить слова головуючого у Євроконвенті Валері Жискар д'Естена, який у 2002 заявив, що членство Туреччини в ЄС означатиме "кінець Європейського союзу".

Це питання буде одним із найбільш спірних на виборах до Європарламенту в червні 2004.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:53
У Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
Усі новини...
Реклама: