Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПЕРЕНЕСЛИ. Присяжним покажуть його маєток

Вівторок, 9 березня 2004, 20:27
Журі присяжних розпочне розгляд справи колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка 15 березня. Таке рішення ухвалив у понеділок суддя федерального суду Сан-Франциско Мартін Дженкінс на досудовому засіданні за участю сторін.

Термін початку процесу переноситься вже не в перший раз. Спочатку воно планувалося на 17 лютого, потім на 1, 8 і, нарешті, 10 березня.

За словами судді Дженкінса, у нього залишається ще низка питань до захисту й обвинувачення, не прояснивши які, він не зможе приймати компетентні рішення по ходу процесу.

На досудових засіданнях визначаються основні лінії обвинувачення і захисту. У понеділок у них взяв участь сам обвинувачуваний, котрий уважно слухав синхронний російський переклад дискусій і робив по ходу нотатки у своєму блокноті.

Прокурор Марта Борщ повідомила, що буде використовувати для доказу провини Лазаренка свідчення, узяті в січні в США на вимогу захисту у колишнього першого заступника міністра фінансів Росії Андрія Вавилова.

За словами Борщ, Вавилов показав, що на кінець 1996 року борг України "Газпрому" не був урегульований. Це, стверджує обвинувачення, є доказом того, що мільйони, які призначалися на оплату газу, пішли на рахунки, що контролювалися Лазаренком.

У свою чергу, захист домоглася того, щоб членам журі демонструвалася не відеоплівка, а лише "брошура" з видами маєтку в околицях Сан-Франциско, що колишній український прем'єр придбав у зірки Голлівуду Едді Мерфі за 6,7 млн. доларів. На думку адвокатів Лазаренка, відеопоказ міг би необґрунтовано налаштувати присяжних проти їхнього клієнта.

Узагалі ж відео, зважаючи на все, буде грати ключову в процесі. У зв'язку з тим, що повістки американських судів не мають юридичної чинності в Україні й у Росії, багато свідчень записувалися на відео і будуть представлені журі в англійському перекладі.

Як сказав РІА "Новини" один з адвокатів Лазаренко Деніел Горовіц, "захист має у своєму розпорядженні свідчення більш ста чоловік" на користь екс-прем'єра України, але "існує проблема особистої присутності" свідків на процесі.

Генеральна прокуратура США обвинувачує Лазаренка, який очолював український уряд з червня 1996 по липень 1997 року, у "відмиванні" у 1994-99 роках $114 млн. через американські банки, шахрайстві і перевезенні украдених авуарів.

C 1999 року екс-прем'єр знаходився в американській в'язниці. У червні минулого року за клопотанням адвокатів Лазаренко був поміщений під заставу в $65 млн. під домашній арешт у Сан-Франциско.

РІА Новини

Читайте також:

Тяжкі передчуття або Синдром Вавілова

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавілов про свідчення в справі Лазаренка

США vs Лазаренко. Частина 3

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Справа "США проти Лазаренко": про що б питали Кучму?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування