Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин підказав Кучмі, за що ветувати закон про вибори

Четвер, 1 квітня 2004, 15:37
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав Закон України "Про вибори народних депутатів України" та направив його на підпис президентові України.

Про це повідомляє інформуправління Верховної Ради.

В листі також вказані зауваження головного юридичного управління до закону. Зокрема, зауважено, що частина десята статті 37 Закону та частина десята статті 40 Закону не враховують вимог частини другої статті 19 Конституції України.

Згідно із частиною десятою статті 37 Закону, контроль за правильним та цільовим використанням коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів депутатів, здійснюється Центральною виборчою комісією та відповідними органами Державної контрольно-ревізійної служби України в порядку, встановленому ЦВК разом з Мінфіном, сказано в листі.

Згідно із ч. 10 ст. 40 Закону, контроль за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів партій (блоків) здійснюється ЦВК та установою банку, в якій відкрито рахунок виборчого фонду, відповідно до порядку, встановленого ЦВК разом з Нацбанком України та уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі зв’язку не пізніше ніж за 80 днів до дня виборів.

"На нашу думку, такий підхід, згідно з яким контролюючий державний орган сам затверджує правила, за якими буде здійснювати державний контроль, не враховує вимог частини другої статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", – йдеться у довідці.

Частиною четвертою статті 49 прийнятого Закону передбачено можливість відмови в реєстрації або скасування реєстрації ЦВК усіх кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку), якщо внаслідок відмови в реєстрації або скасування реєстрації окремих кандидатів у депутати у виборчому списку партії (блоку) залишилось менше 18 осіб.

Головне юридичне управління зазначає, що це не враховує положень ч. 3 ст. 77 прийнятого Закону, відповідно до якої право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають кандидати у депутати, включені до виборчих списків партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному виборчому окрузі.

Частиною восьмою статті 54 прийнятого Закону встановлено, що місця для розміщення передвиборної агітації відводяться не пізніше як за 70 днів до дня виборів.

"Однак, більшість партій (блоків) за прийнятим Законом можуть задовго до цього часу завершити процедуру реєстрації і розпочати свою передвиборну агітацію", – зазначається в довідці.

У зв’язку з цим, на думку Управління, термін для реалізації цього повноваження варто було б встановити якомога раніше, наприклад, не пізніш як за 110 днів.

Головне юридичне управління наголошує, що, крім того, у прийнятому Законі є прогалини, які можуть ускладнити його застосування після набрання Законом чинності.

До них зараховано те, що у Законі відсутні положення стосовно того, хто і в якому порядку має вносити пропозиції до складу закордонних дільничних виборчих комісій на закордонних виборчих дільницях, утворених у винятковому випадку відповідно до частини одинадцятої статті 19 Закону.

Також головне юридичне управління зауважує, що Закон не містить особливостей порядку проведення передвиборної агітації на закордонних виборчих дільницях; з редакції частини першої статті 63 Закону не зрозуміло, хто має вносити пропозиції щодо реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій.

Серед недоліків також названо те, що частиною третьою статті 82 прийнятого Закону запропоновано механізм можливого виключення із виборчого списку партією (блоком), яка взяла участь у розподілі депутатських мандатів, кандидата у депутати, який вважається не обраним.

"При цьому залишається не урегульованим той випадок, коли політичними партіями, що входили до блоку, було прийнято рішення про розпуск блоку після розподілу депутатських мандатів", – зазначає управління.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування