Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна – аутсайдер, як Білорусь та Молдова. Але може стати як Ірландія

Понеділок, 12 квітня 2004, 15:29
Україна займає третє з кінця місце за рівнем зарплати в Європі, випереджаючи лише Білорусь та Молдову.

Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі з посиланням на звіт Федерації європейських працедавців.

У звіті зазначається, що середня плата у європейців різниться від 28 євро за годину у Данії до 32 центів за годину у Молдові.

Звіт визначає Данію як країну, де оплата праці найвища, і бере рівень цієї країни за максимальну позначку 100.

Для Німеччини, яка у списку п'ята, ця сама позначка становить 63, для Британії, яка іде номером дев'ятим – 58. Україна посідає 44 місце у списку, і її позначка дорівнює 1.

Автори звіту поставили лише дві країни нижче від України за рівнем оплати праці – Білорусь і Молдову. Федерації європейських працедавців стверджує, що у Молдові, яка у самому кінці списку, середня оплата праці у 87 разів нижча за оплату праці у Данії.

Робін Чейтер, один з авторів дослідження, зазначив, що звіт є умовним і до уваги не бралося багатьох факторів, таких, наприклад, як ціни та оподаткування.

"Ціни в Україні нижчі за ціни у Західній Європі. Цей звіт не є показником рівня життя у прямому, механічному сенсі. Ми також не брали до уваги оподаткування. Ми дивилися на рівень оплати не з точки зору пересічного громадянина, а з точки зору працедавця. І працедавців найбільше цікавить те, скільки треба платити працівникам у тій чи іншій країні", – пояснив він.

За підсумками дослідження не дуже високо у рейтингу опинилися ті країни, які мають невдовзі приєднатися до Європейського союзу – Угорщина, Чеська республіка і Польща, а також країни Балтії.

Робін Чейтер каже, що сподівається, що компанії із Західної Європи вирушать сюди, але не лише через дешеву силу, а через загальний, поки що нерозкритий потенціал регіону.

Робін Чейтер також вважає, що розширення ЄС позитивним чином вплине і на Україну.

"До певної міри, попри те, що Україна не є членом Європейського Союзу, завдяки двостороннім відносинам, та і тому простому факту, що Україна – така велика країна, вона теж розвиватиметься і посуватиметься ближче до ЄС, так само як Угорщина та Чехія робили це протягом останніх 10-ти років", – пояснив експерт.

Чейтер навів два приклади з ЄС: Португалія та Ірландія.

Португалія приваблювала інвесторів головним чином дешевизною своєї робочою сили. Хоча спочатку її економічні перспективи були гарними, через недостатньо розвинене законодавство, бюрократію та несприятливу для бізнесу систему оподаткування та країна не змогла реалізувати надії, що покладались на неї.

З іншого боку – Ірландія, економіка якої лише 7-10 років тому була набагато менш розвиненою. Ця країна зуміла поміняти закони і розвинула сприятливе оподаткування, таким чином перетворившись на "тигрову" економіку ЄС.

Фахівець каже, що такі самі шанси і такий самий вибір стоїть зараз і перед країнами – новими членами ЄС, та і навіть перед Україною.

Федерація Європейських працедавців – організація, яка була створена 1989-го року на кошти Європейської Комісії. Зараз вона є незалежною організацією.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування