Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер за списками партій у Верховну Раду підуть мафіозі, думають у Техасі

Субота, 3 квітня 2004, 15:23
Підписаний напередодні Леонідом Кучмою закон про вибори народних депутатів може спричинити до виникнення великої кількості нових партій.

З таким прогнозом виступив професор порівняльної політології Техаського університету Роберт Мозер, який досліджує взаємозв'язок між виборчими та партійними системами у державах перехідного типу.

В інтерв‘ю радіо "Свобода" експерт також зазначив, що у довгостроковому плані пропорційна система може призвести до консолідації партій та стабілізації партсистеми, як це відбулося у багатьох державах Центральної Європи.

Для багатьох пострадянських країн, за словами професора Роберта Мозера, типовою є проблема надмірної персоніфікації партій. Внаслідок цього при голосуванні виборці керуються своїм ставлення до лідерів партії, а не до її програми.

Це також створює передумови для проходження у парламент за партійними списками осіб, які виборцю просто невідомі.

"Пересічний виборець знає не більше двох-трьох осіб на чолі партії, а решта осіб у партійному списку – нікому невідомі", – зазначив Мозер.

"Це, ймовірно, не становить проблеми для розвинутих демократій, де існують норми політичної чесності і біографію усіх кандидатів пильно перевіряють. Однак у багатьох пост-комуністичних державах до партійних списків вносили мафіозних типів, які контролюють різні бізнес-стурктури і здатні фінансувати партії", – пояснив професор.

"Отже, вони можуть фактично придбати собі місце у партійному списку", – додав він.

Професор Мозер також вважає надто низьким бар‘єр для проходження партії у парламент: "3% бар'єр надає можливість партіям із мінімальною підтримкою випробовувати долю і брати участь у кампанії. Якщо партійна система недорозвинута, то не можна очікувати консолідації партій за умов такого низького бар‘єру".

Мозер також сказав, що "існує досить багато змішаних виборчих систем, що поєднують пропорційну і мажоритарну системи, які не ускладнюють процес формування уряду у таких державах, наприклад, як Нова Зеландія, Німеччина, та Японія".

"Усі ці держави є парламентськими, хоча й мають змішану систему виборів", - пояснив він.

Як відомо, у п'ятницю президент Кучма підписав закон про вибори на пропорційній системі з 3-відсотковим прохідним бар'єром.

Читайте також:

Кучма підписав закон про вибори. І запропонував його... змінити

ЗАКОН ПРО ВИБОРИ УХВАЛИЛИ ЗА ПІВГОДИНИ ДО ПІВНОЧІ. ЛИТВИН НЕ ГОЛОСУВАВ

ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКИНУЛИ З ВИБОРІВ, А ПРОХІДНИЙ БАР'ЄР ЗНИЗИЛИ ДО 3%

Закон про пропорційні вибори − який він є

Безрадісні роздуми над минулим тижнем і завтрашнім днем

Важливий день у нашій історії

Дивіться детальніше про закон про вибори народних депутатів, історію його проходження та результати голосування


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: