Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сербський "Отпор", що повалив режим Мілошевича, передає досвід українським колегам

Понеділок, 5 квітня 2004, 11:40
Активісти сербського молодіжного руху "Отпор", що був головною рушійною силою повалення режиму Слободана Мілошевича, проводять семінари для українських партнерів.

Про це розповів в інтерв'ю "Німецькій хвилі" один з представників "Отпору" Станко Лазендич.

Він, зокрема, розповів, що контакти "Отпора" з українськими колегами відбуваються вже більше року в формі обміну досвідом.

"Перед Україною ми налагодили співпрацю з опозиційними молодіжними організаціями в Білорусі, зокрема із "Зубром". Після семінару 2001 року, який був організований "Зубром", ми налагодили контакти з колегами з Грузії та України, переписувалися через Інтернет", – зазначив Лазендич.

Представник "Отпору" повідомив, що вже заплановано наступні семінари за їхньої участі в України, а також учасників українських молодіжних організацій, можливо, будуть запрошувати до Сербії.

Він розповів, що в ході семінарів у цих країнах представники "Отпору" ділилися своїм досвідом, у який спосіб можна чинити спротив владі, не вдаючись до насильницьких дій.

"Ані в Грузію, ані в Білорусь, ані в Україну ми не приїжджали, аби розповідати людям, як вони мають діяти, а лише ділилися досвідом, як ми це зробили в Сербії. Будемо раді, якщо вони зможуть дещо з цього досвіду використати для свого позитиву. І саме від них залежатиме успіх, кінцевий результат", – підкреслив Лазендич.

На запитання, що треба зробити українським молодіжним організаціям, аби активізувати молодь до участі в політичному та громадському житті країни, Станко Лазендич зазначив, що кожна країна має свою специфіку.

"Тут немає універсальних рецептів. Якщо говорити про "Отпор", то він був заснований молодими людьми, частина з них вже побували в політичних партіях і правих, і лівих, мали певний досвід. Водночас було дуже багато аполітичних молодих людей, котрим лише була не до вподоби нинішня політична ситуація", – розповів він.

"Об'єднати їх всіх вдалося навколо ідеї зміни системи, повалення режиму Мілошевича. І чим більше тоді зростав тиск режиму в Сербії, тим популярнішим ставав "Отпор". Чи вдасться таку модель реалізувати в Україні? Тут вже все залежатиме від активності місцевих молодіжних лідерів, від їхньої здатності навчитися чужого корисного досвіду", – сказав Лазендич.

"Молодіжні організації повинні самі оцінити ситуацію й вирішити, як краще діяти. Якщо вони прив'яжуть себе до однієї політичної організації чи до одного політика, одного лідера, то успіху не досягнете. Адже тоді не вдасться зорганізувати масштабного громадського руху", – зауважив представник "Отпору".

Восени 2000 року рух "Отпор" був головною рушійною силою повалення режиму Слободана Мілошевича. Тоді сотні тисяч молодих людей вважали себе прихильниками організації.

Однак, популярність "Отпора" значно впала після того, коли він перетворився на політичну партію. Це сталося напередодні останніх парламентських виборів, які пройшли в Сербії у кінці минулого року. Зараз "Отпор" зараз переживає фінансову кризу, оскільки через свою безкомпромісну боротьбу з корупцією він не користується підтримкою підприємців.

Минулого року активісти "Отпору" активно консультували своїх грузинських колег з організації "Кмара".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...