Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перспектива вступу України в НАТО - питання політичне

Четвер, 8 квітня 2004, 13:47
-Рішення про те, бути чи ні Україні членом НАТО, лежить у політичній площині.

Так, за повідомленням радіо “Свобода”, вважає Андреас Гайнеман-Ґрюдер – науковий співробітник Міжнародного центру конверсії в Бонні.

Перспективи членства України в НАТО передусім залежать від того, чи зуміє Україна довести правдивість свого європейського вибору, чи вона й надалі коливатиметься між Росією та Європейським союзом, каже експерт.

Другий фактор, на його думку, – це політична ситуація в самій Україні. І тут, зауважив Гайнеман-Грюдер, багато чого залежить від наступних президентських виборів.

“З точки зору принаймні західних країн-членів НАТО, в ній (Україні) панує напівавторитарний режим. Через такі дефіцити в розвитку демократії поки що її не дуже хочуть бачити в альянсі”, – зазначив Андреас Гайнеман-Ґрюдер.

Разом з тим, Гайнеман-Ґрюдер переконаний, що відповідність технічним стандартам НАТО (це стосується норм щодо збереження таємниці, комунікаційних та командних каналів зв’язку, здатності країни приймати на своїй території війська інших членів НАТО тощо) є для України не найбільшою перешкодою. Адже й нинішні нові члени альянсу теж не змогли подолати всіх технічних недоліків.

Крім того, експерт порадив Києву координувати свої зусилля з іншими потенційними кандидатами на вступ до альянсу. На думку Андреаса Гайнемана-Ґрюдера, стосовно перспективи на членство в НАТО Україна перебуває в одній категорії з Македонією, Албанією, Сербією-Чорногорією, Боснією-Герцоговиною і, можливо, з Грузією.

Німецький експерт звернув увагу також на дещо різний підхід до питання розширення альянсу серед самих його членів: "Німці та французи, вірогідно, дещо більше враховують інтереси Росії, ніж США. З іншого боку, Україна має значно слабше лобі в Америці, ніж, скажімо, лобі балтійських держав".

Враховуючи такий розвиток подій, він порадив Україні спробувати сформувати в Сполучених Штатах таке лобі, яке б могло вдало відстоювати її інтереси. Водночас Андреас Гайнеман-Ґрюдер не став прогнозувати, коли може відбутися наступний етап розширення НАТО.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування