Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Питання членства України в ЄС не стоїть, але статус ринкової економіки – технічне питання

Четвер, 13 травня 2004, 19:22
Виконувач обов'язків голови представництва Єврокомісії в Україні Стеффен Сковманд заявляє, що прийнятий Комісією План стратегії ЄС та схвалений нею Звіт ЄС про Україну не стосуються вступу України в ЄС.

Про це Скофманд сказав журналістам у четвер під час прес-конференції.

"У цьому форматі і в цьому контексті питання про вступ України до ЄС не стоїть на порядку денному", – сказав Скофманд.

За словами керівника представництва Єврокомісії, "ініціатива, яку ми зараз обговорюємо, не стосується вступу у ЄС, але означає перехід від співпраці до тіснішої економічної і політичної інтеграції".

Разом з тим Скофманд підкреслив, що стаття 49 Договору про Європейський Союз, у відповідності до якої будь-яка європейська держава, яка поважає принцип демократії, права людини та верховенство права, може звернутися із заявою про вступ до ЄС, "й надалі застосовується до європейських країн".

"А Україна, без сумніву, європейська держава", – додав Скофманд.

Кажучи про відносини між Україною та ЄС у контексті Європейської політики сусідства, керівник представництва Єврокомісії в Україні підкреслив, що "ця політика не є чимось таким, що диктується Брюсселем". "Вона обговорюється обома сторонами", – додав Скофманд.

А тому, з його слів, "відносини між Україною і Європейським Союзом базуються на тому, що робить ЄС і що робить Україна".

Відповідаючи на запитання журналістів, Скофманд підтвердив, що і в Плані стратегії ЄС, і в Плані дій, що у рамках цієї стратегії розробляється для України, знайшли відображення основоположні "чотири свободи": руху товарів, послуг, капіталу та робочої сили.

На думку Скофманда, навіть статус країни – сусіда ЄС принесе Україні очевидні вигоди, посиливши економічні зв'язки з Євросоюзом і запропонувавши "доступ до найбільшого у світі ринку".

"Єдиний ринок з 450 мільйонами споживачів – така ціль, до якої варто іти", – підкреслив Скофманд.

На запитання про те, чому Євросоюзом досі не надано Україні статусу країни з ринковою економікою, Скофманд відповів: "Залишається дуже мало питань, які ще необхідно обговорити. Але процес розгляду [питання] для України не займає більше часу, ніж він займав у випадку з Росією. Абсолютно немає ніякої дискримінації".

За словами Скофманда, "зараз прийняття рішення про надання статусу ринкової економіки [для України] – це технічне питання", і зараз "відбувається аналіз всієї тієї інформації, яка була надана Європейському Союзу".

Разом з тим, Скофманд не зміг назвати хоча б приблизних строків, коли Україні буде надано цей статус. "Я не знаю точно, коли буде… вирішено це питання", – сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування