Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якби "Одеса-Броди" вів до Ізраїлю, то, може, Росія відмовилася б від реверсу

П'ятниця, 18 червня 2004, 16:37
Російські нафтові компанії не зможуть використовувати український нафтопровід "Одеса-Броди" в прямому напрямку для поставок своєї нафти до Європи.

Як повідомили агентству УНІАН в російсько-британській компанії ТНК-ВР у п'ятницю, такого висновку дійшли експерти уряду Російської Федерації після розгляду відповідної пропозиції України.

За даними компанії, Кабінет Міністрів України запропонував російському уряду розглянути можливість поставок на нафтопереробні заводи Південної Німеччини трубопроводом "Одеса-Броди" легкої сибірської нафти, яка постачається в Чорноморський басейн через порт Туапсе, на НПЗ Кралупи, Вогбург і Інгольштадт.

За даними ТНК-ВР, вивчивши пропозицію України, російська сторона визнала її економічно недоцільною. "Уряд РФ вивчив це питання зі свого боку, пропрацював його з фахівцями Міненерго Росії, "Транснафти", виробниками цього сорту нафти, і дійшов висновку, що така пропозиція економічно недоцільна з ряду причин", - процитували в прес-службі віце-президента компанії Олександра Городецького.

У компанії відзначили, що сибірська нафта не може постачатися на ті європейські заводи, які були готові прийняти казахську нафту. Зокрема, за даними ТНК-ВР, НПЗ в Кралупах "технічно неспроможні" переробляти сибірську нафту через високий вміст у ній сірки і металів.

"Традиційно легка сибірська нафта споживається в Ізраїлі, Туреччині, Греції і Італії, але до центральної Європи вона ніколи не постачалася через якість і відсутність інфраструктури під цей ґатунок", - відзначив Городецький.

Крім того, як наголосили в компанії, для транспортування сибірської сировини доведеться провести безліч технічних узгоджень на всіх етапах її проходження, зокрема, реверсування нафтопроводу Інгольштадт-Кралупы-Литвинов і послідовне прокачування по ділянці "Дружба". "Послідовне перекачування нафти має на увазі поперемінне перекачування легкої і важкої нафти по одному і тому ж нафтопроводу для збереження її властивостей. Це викличе технічні складнощі і вимагатиме додаткових інвестицій для будівництва системи лупінгів і розвитку потужностей зі зберігання нафти", - наголошується в повідомленні.

У ТНК-ВР також повідомили, що сибірська легка нафта становить лише близько 7-8% нафти, що видобувається на родовищах Західного Сибіру. "Лише 50% з цього обсягу експортується через порти Чорного моря. Ці обсяги є недостатніми для того, щоб російські нафтові компанії і АК "Транснафта" розглядали їх як стратегічний ресурс і шукали шляхи для оптимізації економіки їх поставки", - наголосив Городецький.

Разом з тим, він підтвердив, що компанія все ще зацікавлена в реверсному використанні "Одеса-Броди". "Ми не відмовлялися від своєї пропозиції. Ми, як і раніше, вважаємо, що вона є найреальнішою і найприйнятнішою для цього трубопроводу", - сказав віце-президент ТНК-ВР.

Як повідомлялося, останнім часом активно розповсюджувалася інформація про нібито зацікавленість російських компаній у прямому використанні "Одеса-Броди".

Уряд України на початку лютого 2004 року відмовив Росії в реверсному використанні нафтопроводу.

Читайте також:

Росіяни все ще зацікавлені в реверсі "Одеса-Броди"

Клюєв знайшов нафту для Одеса-Броди, але Кучма все одно невдоволений

Запуск нафтопроводу Одеса-Броди відкладається

Росія може зацікавитися, щоб "Одеса-Броди" працювали на Європу?

Подав у відставку президент "Укртранснафти" – він був за використання "Одеса-Броди" на Європу

США пояснюють, що Україні вигідніше не запускати "Одеса-Броди" в реверс

Кучма ліквідував структуру Тодійчука, яка боролася за використання "Одеса-Броди" на Європу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування