Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спроба Кучми посваритися з ОБСЄ викликала відсіч у Единбурзі

Понеділок, 12 липня 2004, 10:52
Забезпечити свободу преси та волевиявлення всіх сил під час передвиборної кампанії закликала Україну Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Відповідну резолюцію було ухвалено минулого тижня в Единбурзі на сесії цього органу ОБСЄ, повідомляє "Німецька хвиля".

Віце-президент асамблеї ОБСЄ Ігор Осташ (фракція "Наша Україна") повідомив, що в основу резолюції ліг візит делегації ПА ОБСЄ до України в березні 2004 року.

За словами Осташа, у резолюції наголос робиться на необхідності рівного доступ до мас-медіа усіх учасників виборів.

"Зокрема йде мова й про те, що ПА ОБСЄ серйозно стурбована тим, що переслідуються опозиційно налаштовані ЗМІ. Приміром, радіо "Континент", "5 канал", газета "Сільські вісті", були проблеми й з трансляцією радіо "Свобода", - зазначив Осташ.

Велика частина резолюції присвячена політреформі в Україні. Парламентська асамблея ОБСЄ відстоює позицію, подібну до точки зору Ради Європи – недоцільно вносити зміни до Конституції напередодні президентських виборів.

"Дуже важливим моментом цієї резолюції є той факт, що Парламентська асамблея ОБСЄ закликала активно спостерігати за виборами в Україні і зробити все можливе, щоб якнайдовше тут перебували так звані довгострокові спостерігачі від ОБСЄ", - також наголосив Осташ.

Як відомо, під час роботи сесії асамблеї ОБСЄ стало відомо про критичну заяву дев'яти держав СНД щодо ОБСЄ. Її підписали 3 липня в Москві президенти Росії, України, Білорусі, Казахстану, Молдови, Таджикистану, Вірменії, Узбекистану й Киргизстану.

Ігор Осташ наголошує на тому, що ця заява з'явилася напередодні парламентських виборів у Білорусі та Казахстані, а також президентських в Україні.

"Стає зрозуміло, що лідери країн СНД, в даному випадку на чолі з президентом України, оскільки саме Леонід Кучма на сьогодні очолює СНД, роблять собі такий запасний аеродром, щоб потім мати можливість критикувати ОБСЄ в упередженості й необ'єктивності", - пояснив Осташ.

Осташ звертає увагу на те, що заява від країн СНД щодо стану справ у ОБСЄ не відображає позицію всієї української влади, зокрема Верховної Ради та української делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ.

"Я переконаний, що він (документ-заява СНД) не проходив жодної експертизи в міністерстві закордонних справ, і що він був запропонований лише напередодні, а можливо навіть у сам день засідання в Москві 3 липня. Схоже свого часу з'явився й документ про ЄЕП".

Осташ сказав, що "навіть представники більшості критикували" в своїх виступах на ОБСЄ цей документ. На його думку, заява СНД є "спробою погіршити досить добрі контакти й співпрацю між Україною та ОБСЄ, які склалися на сьогодні".

Читайте також:

У Кучми побачили "брежнєвський синдром"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування